Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Foto: Phil Rudd vypredal prešovské PKO

Byť bubeníkom v AC/DC, hrávať najväčšie venues (štacie) a nahrávať albumy, na ktoré netrpezlivo čakajú milióny ľudí na celom svete, o tom sa Philovi Ruddovi nesnívalo, keď v sedemdesiatych rokoch začínal s Bonom Scottom a bratmi Youngovými. Tieto veci sa totiž nedajú dopredu naplánovať. Fanúšikovia z našej krajiny vyrážali na ich koncerty vždy do viac či menej vzdialených končín. Po štyroch dekádach, prišiel člen, ktorého spoluhráči z AC/DC označujú za „Srdce a dušu kapely“, 19. mája do Prešova.

Phil Rudd
Phil Rudd

Ku kapele nastúpil v čase príprav albumu T. N. T. v 1975 a bubnoval len v niekoľkých skladbách. Nasledovali High Voltage, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Let There Be Rock, Powerage, Highway to Hell, smrť speváka Bona Scotta, prvá platňa s Brianom Johnsonom za mikrofónom Back in Black, For Those About to Rock We Salute You a Flick of the Switch. Všetky ich má otec na kazetách a všetky som si privlastnil ešte v detstve. Potom ho z kapely vyhodili, aby sa neskôr do jej radov vrátil.

Už v osemdesiatych rokoch chcel nahrať sólovú platňu. Podarilo sa. V roku 2014 vydal album Head Job, ktorého promo sa odsunulo najmä kvôli jeho problémom so zákonom. Prešli ďalšie dva roky a v závere roka 2016 a s novým manažmentom sa pustil do práce. Dohodla sa zatiaľ európska časť turné, ktorá priniesla prvé prekvapenie pre fanúšikov a osobne si myslím, že aj pre Phila. Head Job Tour 2017 sa koná v sálach pre 700 až 1200 ľudí! Vzali to pekne od podlahy a do tour plánu parádne zapadol termín v Prešove.
V decembri mi volal promotér, ktorý organizoval česko-slovenskú časť turné. Potešilo ma, že budem pri tom, a ako sa hovorí, priamo v kuchyni. Riešilo sa ubytovanie, transféry, technika, zvuk, hospitality (starostlivosť o kapelu), promo, aj akreditácie novinárov. Veci, v ktorých sa vyznáme. Za Prešov som veľmi rád, že sa v piatok okrem pražských Stroy, predstavil Ľuboslav Petruška, ktorý od nás prijal pozvanie so svojími rock´n´rollovými Satin Lead.

Priznám sa, že som si ani nevšimol, koľko sme toho s Davidom (promotér) a PKO (spoluorganizátor) vyriešili, proste to plynulo. Jedna vec sa mi ale stále vynárala v mysli. Predstava Phila Rudda, ktorý ak ide okolo „Eiffelovky!“ a nespojí si to s Parížom, tak nemá šancu si pamätať v rámci dvojročného turné s AC/DC, kde sa momentálne nachádza. Tie najlepšie hotely, postavené presne podľa manuálu, na milimeter rovnaké, transfer na letisko priamo k lietadlu, bez checkinu a hľadania pasu niekde v príručnej batožine, najväčšie haly či pre vlastný koncert postavené open air areály (AC/DC nevystupujú na festivaloch) a po tomto ide na turné po sálach pre niekoľko stovák ľudí. Náhoda? Stratégia? V PKO sa posadil za bicie a hral, čistý rock´n´roll, hlavne zo svojho sólového albumu. A prešovské publikum? Pochvaľoval si. Pretože naše publikum sa na túto návštevu pripravilo. Head Job je dobrá platňa, ktorá funguje naživo.

Phil je za bicími stále taký ako ho poznáme zo skladieb a koncertov AC/DC. Jasný, nekompromisný a áno, stále je tam ten úder. Máme tu muzikanta, ktorý „na chvíľu“ opustil veľký hudobný svet, vrátil sa na úvod a získava si fanúšikov na svoju stranu. Svojim bubnovaním pripomína, odkiaľ pochádza a k tomu legitímne vytiane napríklad Rock´n´Roll Damnation od AC/DC. Rockový sviatok.

pozn. redakcie: autor textu je dlhoročným organizátorom koncertov, festivalov a mediálnym manažérom hudobných skupín

Foto: smARTin

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK