Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Od 1. mája colné konanie už len elektronicky

Colný úrad Prešov pripomína širokej verejnosti, že už len pár dní zostáva do spustenia povinnej elektronickej formy komunikácie pri podávaní colných vyhlásení pri dovoze tovaru z tretích krajín.

Od 1. mája zavádza finančná správa povinnú elektronickú komunikáciu, čím sa menia podmienky pre colné konanie pri dovoze tovaru v štandardnom postupe pre firmy, ako aj pre občanov. Ak si občan objedná tovar pre vlastnú potrebu:
- z tretej krajiny,
- v hodnote nad 22 eur,
- prostredníctvom súkromnej kuriérskej spoločnosti,
colné konanie bude možné vykonať už len elektronicky. V praxi to znamená, že Colný úrad Prešov po tomto termíne prijme na svojich pobočkách v Prešove a Poprade dovozné colné vyhlásenie v listinnej podobe len v prípade nefunkčnosti systému v tzv. havarijnom postupe.

Elektronické colné konanie sa nebude v prechodnom období týkať poštových zásielok dovážaných z tretích krajín, ak si fyzická osoba objedná tovar prostredníctvom internetu pre vlastnú potrebu, ktoré následne budú na Slovensko doručené prostredníctvom Slovenskej pošty, a. s. v hodnote nepresahujúcej 1000 eur a taktiež nebudú podliehať žiadnym zákazom a obmedzeniam.

Základnou podmienkou elektronickej komunikácie je registrácia do Centrálneho elektronického priečinku, ktorý slúži subjektom na podávanie týchto colných vyhlásení. Tie subjekty, ktoré už využívajú elektronické colné konanie vo vývoze a tranzite a pri predkladaní predbežných colných vyhlásení, nemusia prechádzať opätovnou registráciou.

Prechod na elektronickú formu komunikácie pri podávaní colných vyhlásení, ako aj všetky potrebné informácie sú uvedené na portáli finančnej správy https://www.cep.financnasprava.sk/cep/portw/cep.ui.cms/ a taktiež je možné kontaktovať call centrum finančnej správy na celoslovenskej linke 048/43 17 222.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní, ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK