Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Detskí chodci prechádzajú cez cestu

Stretnutie chodca s motorovým vozidlom končí takmer vždy zranením chodca, a to buď ľahším, ťažším alebo žiaľ až jeho usmrtením.

Riziko vážnejších následkov je o to väčšie ak ide o dieťa. U detí je správanie impulzívne, nie sú schopné presne odhadovať vzdialenosť a čas a majú zúžené zorné pole.

Jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd s účasťou chodca je náhly vstup chodca na vozovku tesne pred idúce vozidlo. Vodič v takomto prípade nemá šancu bezpečne zastaviť vozidlo. Problémom, ktorý sa vyskytuje najmä u detí je vchádzanie na vozovku spoza stojaceho autobusu na zastávkach, alebo spomedzi zaparkovaných áut.

Vážne zranenia takto včera (22.3.2017) utrpelo 11 ročné dievča z obce Vechec, okr. Vranov n/Topľou. Dievča v čase okolo 15,00 hod. prebehovalo cez cestu v obci Vechec poza stojaci autobus, pričom ho zrazilo osobné auto Peugeot 301. Zrazené dievča utrpelo ťažké zranenie s presne neurčenou dobou liečenia. U vodičky osobného auta nebolo zistené požitie alkoholických nápojov. Dopravnú nehodu ďalej vyšetrujú vranovskí dopravní policajti.

Dieťa je nepozorné, málo predvídavé, koná impulzívne a často nevie posúdiť nebezpečenstvo situácie, v ktorej sa ocitlo. Pre svoj malý vzrast má obmedzený výhľad na vozovku a aj pre vodičov je v hustej premávke ťažšie spozorovateľné.

Detskí chodci preto musia vedieť tieto základné pravidlá prechádzania cez cestu:

• môže vstúpiť na vozovku len vtedy, ak sa pozrie vľavo, potom vpravo a zasa vľavo a len
vtedy, ak sa nepribližuje automobil;
• nesmie vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré mu znemožňujú výhľad;
• má zásadne cez cestu prechádzať po priechode pre chodcov;
• má cez cestu prechádzať najkratším smerom – kolmo;
• nesmie vstúpiť na vozovku, keď svieti na semafore červený signál pre chodcov;
• môže prechádzať cez cestu na zelený signál a prechod dokončiť aj vtedy, keď sa rozsvieti
červená.

Dieťa v cestnej premávke musí byť viditeľné. K nešťastiu prichádza často len preto, lebo vodič dieťa na ceste jednoducho nezbadá. Deti obliekajme nielen pohodlne, ale i dostatočne pestro, s reflexnými prvkami či už na odeve, školskej taške, topánkach, alebo čiapke, aby vodič už z diaľky zbadal malého školáka a zvýšil svoju pozornosť.
Dieťa je potrebné naučiť vidieť na ulici, počúvať zvuky a uvedomovať si, odkiaľ prichádzajú.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Pri rannej kontrole
dosiahol hodnotu takmer 1,5 promile.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK