Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Veľký Šariš asi vydotuje desaťkorunový lístok

Maximálna cena jednorazového cestovného lístka na mestskú hromadnú dopravu bude, ako sme vás už informovali, od prvého októbra stanovená na dvanásť korún. Ako však uviedli zástupca primátora mesta Prešov Štefan Kužma a prednosta Okresného úradu v Prešove Milan Benč, cena dvanásť korún je maximálna a pokiaľ si budú mestá a obce, do ktorých prešovská MHD premáva, dopravu dotovať, môže byť cena lístka nižšia.

Viceprimátor Kužma skonštatoval, že pre Prešovčanov ostane lístka cena do konca roka nezmenená, teda osem korún. Problém s dotovaním ceny lístka by nemali mať ani Ľubotice, kde sa nachádza Dopravný podnik mesta Prešov, a. s., takže dotácie budú vykryté vzájomnými zápočtami. Tento problém sa však rozhodne týka mesta Veľký Šariš a obcí Fintice, Malý Šariš, Haniska, Teriakovce, Záborské, Bzenov a Ruská Nová Ves.

"Zrejme budeme trvať na tom, čo sme žiadali pôvodne, teda aby stál lístok desať korún, zvyšok si vydotujeme," povedal nám primátor mesta Veľký Šariš Róbert Oros a dodal, že nevie, ako to bude v budúcom roku, ale "pravdepodobne budeme musieť akceptovať tých dvanásť korún".

Ešte problematickejšia situácia je v obciach, ktoré majú prázdne pokladnice. "Nebolo nič rozhodnuté, dnes som sa o tejto situácii dozvedel z novín. Dvanásť korún sa nám zdá byť veľa, ale my nechceme doplácať, nemáme peniaze," uviedol starosta obce Ruská Nová Ves Rudolf Holinga a dodal, že obecnú pokladnicu by dotovanie dopravy stálo tristopäťdesiattisíc, čo je, ako podotkol, veľa. Na našu otázku, či nepočítajú s obrátením sa na Slovenskú automobilovú dopravu (SAD), ktorej riaditeľ Vladimír Hajdu na nedávnej tlačovke uviedol, že by bola schopná zabezpečiť dopravu do obcí, Rudolf Holinga odvetil: "Nie. SAD-ka už pred dvoma rokmi tvrdila, že za mesiac to obsadí a nič z toho nebolo. SAD-ka má svoje problémy. A mestská hromadná doprava je u nás už zabehaný systém, môžete si podľa nej dokonca riadiť hodinky."

V podobnej situácii ako Ruská Nová Ves je napríklad aj obec Malý Šariš. "Podľa všetkého pôjdeme na tých dvanásť korún, na maximálnu cenu," potvrdil nám starosta Imrich Semančík. Na margo možnosti využitia vozidiel SAD skonštatoval: "To pre nás nepripadá do úvahy. Bol by to veľký skok späť." Ako dodal, ľudia si už na mestskú hromadnú dopravu zvykli, čo dokazujú prieskumy a takýto návrh by bol na zastupiteľstve, ako aj medzi obyvateľmi obce, nepriechodný.
O variantoch, koľko a do akých obcí bude stáť lístok na MHD, zatiaľ dopravný podnik nerozhodol. Ako uviedol viceprimátor Štefan Kužma, pravdepodobne budú dva druhy lístkov. Na základe schopnosti dotovania verejne dopravy to vyzerá tak, že do konca roku môže stáť lístok v Prešove a Ľuboticiach osem korún, lístok pre Veľký Šariš desať a pre ostatné obce dvanásť korún. Podľa niektorých informácií však cena lístka tohto roku ešte nevystúpi na maximum a pre Veľký Šariš a obce (mimo Ľubotíc) by mal stáť lístok desať korún.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK