Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Hubári a turisti, majte oči „na stopkách“, v Prešove máme novú lesnú cestičku

Milovníci hubárčenia, turistiky, či rodinných výletov s deťmi majú dôvod vytiahnuť batohy či pohodlné oblečenie. Rekreáciu v prírode je možné stráviť aj na novej trase v prešovskom Lesoparku v dĺžke 4,5 km.

Lesopark Prešov, mapa

Lesný park mesta Prešov poskytuje nie len Prešovčanom, ale i ľuďom z blízkeho okolia podmienky pre rekreáciu, pobyt v prírode a šport v lesnom prostredí. "Hlavným cieľom mesta je preto vytvoriť také podmienky, aby si čLesopark Prešovo najviac návštevníkov našlo priestor na svoje rôznorodé záľuby, či už v podobe rodinných výletov, športu, turistiky či zberu húb, " povedala primátorka Andrea Turčanová.

V posledných mesiacoch spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a.s. vykonala úpravu lesnej cesty, ktorá vedie od ulice Za Kalváriou (konečná zastávky MHD č.15), pokračuje ulicami Horárska, Zimný Potok a končí v obľúbenej lokalite Borkút. Celková dĺžka trasy je cca 4,5 km a je sprístupnená pre peších turistov a horskú cyklistiku.

V spolupráci s Občianskym združením Slomba, ktoré sa zameriava nLesopark Prešova horskú cyklistiku sa vybudovalo už 5 cyklotrás – singletracky. Sú lákadlom nie len pre milovníkov horskej cyklistiky, ale obľúbenými sú aj u bežcov či rekreačných turistov.

Prechádzka krátkym lesníckym náučným chodníkom v lokalite Malý Borkút v celkovej dĺžke 500 m, ktorý je vedený nenáročným terénom je obľúbenou najmä u rodín s deťmi. Na trase lesníckeho chodníka sa návštevník stretne s informačnými tabuľami o flóre a faune a získa zaujímavé informácie o prostredí, v ktorom sa nachádza.

V budúcnosti je zámerom prepojiť túto cestu aj na existujúci rekreačný chodník Borkút – Petőfiho pomník – Kamenná baňa – Nad doktorovkou a upraviť cestu vysypaním kameniva, čím sa vytvoria podmienky aj pre rekreačných cyklistov. V oblasti Borkút je tiež plánovaná výstavba kyslíkovej dráhy, na ktorej budú umiestnené drevené prvky, ktoré umožnia rehabilitačné a relaxačné cvičenia. Novinka, ktorá bude pre návštevníkov Lesopark Prešov lákadlom, je aj vybudovanie stanovíšť pre discgolf, veľmi populárnu hru s lietajúcim tanierom – diskom.

Lesopark Prešov, mapa
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK