Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Noc plná hviezdnych filmov na hrade Šariš

Bohatý sprievodný program no najmä filmy a to nielen v noci, ale po novom aj počas dňa. To všetko prinesie šiesty ročník Filmovej noci na hrade s podtitulom „Hviezdy doma“.

(foto: smARTin)
(foto: smARTin)

Organizátori sa v rámci témy „Hviezdy doma“ snažili osloviť čo najviac autorov pôvodom z východu. Na hrad prijali pozvanie medzi inými dokumentarista Ladislav Kaboš , zakladateľ Medzinárodného festivalu Febiofest Fero Fenič, ale aj hudobník Peter Lipa. Lákadlom na sobotný večer bude zase film Eva Nová, za ktorého tvorbou stojí Marko Škop, taktiež rodák z Prešova.

Na návštevníkov čaká historicky najväčší počet filmov. Premietať sa bude už tradične počas celej noci. Novinkov festivalu je ale najmä bohatá ponuka filmov počas dňa.

V rámci denného pásma filmov predstaví 12 krátkych snímok zo svojej rannej tvorby aj zakladateľ Medzinárodného festivalu Febiofest Fero Fenič. Nebude chýbať ani jeho najznámejší krátky film Diadem z roku 1978. Film zachytávala amatérsku kapelu Real z východného Slovenska. Režisér filmu Fero Fenič sa na hrade s niektorými protagonistami filmu stretne po skoro 40. rokoch.

Svoj najnovší film True Štúr predstaví zase režisér Michal Baláž. Film vytvorený v rámci spolupráce RTVS a Crazy Company pripomína 200 rokov od narodenia Ľudovíta Štúra v inovovanom šate. Vizuálna stránka filmu je inšpirovaná estetikou filmu Sin City. Neobvyklý názov filmu True Štúr predstavuje poklonu od mladej generácie. Ako poznamenali aj tvorcovia filmu Marian Prevendarčík a Zuzana Šajgalíkova Štúrovi by sa táto slovná hračka páčila.

Ostatné filmy z denného programu organizátori rozdelili do tematických sekcií
V rámci prvej s názvom „Domáca úroda“ sa predstavia filmy autorov z východného Slovenska. Svoje diela predstavia aj Martin Žiaran, Tomáš Telepák, Matúš Krajňák, Boris Gomolčák a další. Vo vlastnej sekcií sa predstavia aj videoklipy, youtuberi a medzinárodne študentské filmy. Sekcia Očami žien zase predstaví diela žien režisériek, a sekcia „Nová úroda“ prinesie náhľad pod pokrievku viacerých nových projektov. Svoj nový film predstaví aj dokumentarista Ladislav Kaboš.

Film Ladislava Kaboša sa postará aj o vstup do večerného programu. Piatková noc odštartuje dokumentárnym filmom Farby piesku. Časozberný dokumentárny film vznikal desať rokov. Film opisuje nevšedným spôsobom život zdravotnej sestry Ľubi. Tá sa po smrti manžela rozhodne ostať v Líbyi, jeho domovskej krajine, aj napriek občianskej vojne a uctiť si tak jeho pamiatku. Film má silnú výpovednú hodnotu aj vďaka tomu že sa tvorcovia dostali aj k mnohým autentickým záberom z prvej línie bojov či operačných sál, vďaka ktorým určite divák nebude mať pocit, že je film uvarený, takpovediac, z prevarenej vody. Film je naozaj bohatý na emócie a na Šarišský hrad ho príde predstaviť sám autor.

Sobotnú noc uvedie film Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vašaryovou. Film ocenený Cenou kritikov na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte odhaľuje príbeh kedysi známej herečky, ktorá sa po strmom vzostupe dostáva na úplne dno. Po protialkoholickom liečení sa vracia naspäť do bežného života. Snaží sa znova začať, no najmä opäť získať priazeň vlastného syna a je schopná pre to urobiť čokoľvek.

Filmová noc na Šarišskom hrade sa uskutoční tento rok v termíne 5. a 6. augusta s podtitulom Hviezdy doma. Vstup na oba dni stojí 4 eurá, jednodňové vstupné na piatok 2 eurá a sobotu 3 eurá. Pre študentov, deti od 12 do 15 rokov, seniorov a ZŤP platí polovičná zľava. Deti do 12 rokov zadarmo Pre viac informácií sledujte www.novyfilm.sk a facebookovú udalosť podujatia Filmová noc na hrade 2016.

Súvisiace články
26.7.2016 Filmová noc na Šarišskom hrade ponúkne hneď tri novinky v programe
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK