PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/15774/vytvorenie_oddychovej_a_sportovejzony_v_bardejovskych_kupeloch.html

Vytvorenie oddychovej a športovej  zóny v Bardejovských kúpeľoch 

V centre Bardejovských kúpeľov, pred strediskom obchodu a služieb, bola vytvorená nová oddychová a športová zóna určená pre najmenších turistov a rodiny s deťmi.

Návštevníci budú mať k dispozícii nové športové, zábavné a relaxačné ihrisko, ktorého celková cena s montážou dosiahla 11 687 eur. Na financovanie je plánované čerpanie dotácie vo výške 9 100 eur z prostriedkov Ministerstva dopravy SR a KOCR (Krajskej organizácie cestovného ruchu) Severovýchod Slovenska. Zvyšná suma 2 587 eur bude hradená z vlastných zdrojov Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov. Informoval o tom jej riaditeľ Ing. Radomír Jančošek.

„Zámer vybudovať rekreačnú zónu pre najmenších návštevníkov Bardejovských kúpeľov bol prerokovaný a odsúhlasený na valnom zhromaždení Oblastnej organizácií „ŠARIŠ“- Bardejov 1. 12. 2015 v aktivite „Infraštruktúra cestovného ruchu v regióne OOCR Šariš“ /Podpora cestovného ruchu v regióne ŠARIŠ BARDEJOV/. Realizáciou projektu športovo – relaxačnej zóny bola poverená firma PLAYSYSTEM Košice, ktorá projekt realizovala v priebehu mája 2016 a od júna je k dispozícii všetkým návštevníkom kúpeľov zdarma a bez obmedzenia. Bardejovské kúpele sú - spolu s mestom Bardejov, najvýznamnejšou destináciou cestovného ruchu v regióne „ŠARIŠ“ - Bardejov a častým cieľom rodinnej turistiky s deťmi. Očakávame, že nová atrakcia v podobe rekreačnej zóny prispeje k zvýšeniu návštevnosti regiónu severovýchodného Slovenska a zvýši ponuku zaujímavého a príťažlivého trávenia voľného času, predovšetkým rodín z deťmi, “ zdôraznil R. Jančošek.

Dodal, že v roku 2015 liečebne navštívilo Bardejovské kúpele spolu 22 124 osôb (z toho 847 detí) a počet prenocovaní predstavoval 231 085. Počas letnej sezóny vlani navštívilo Bardejovské kúpele aj cca dvestotisíc jednodňových návštevníkov, (z toho bolo odhadom cca 50 000 detí). Tieto počty by sa mali ďalej zvyšovať aj vďaka rastúcej atraktivite regiónu a jeho zvýšenej propagácii. Pre deti kúpele každý rok organizujú Deň detí. Malými návštevníkmi sú veľmi obľúbené aj BARDEJOVSKÉ KÚPEĽNÉ DNI, ktoré budú mať 13. ročník 10. 07. 2016, so začiatkom o 13.00 hod. v areáli pred Kúpeľnou Dvoranou. Podujatie je spojené s bohatým kultúrnym programom,  jeho súčasťou sú aj atrakcie a animačné aktivity.

Bardejovským kúpeľom pribudlo v tomto roku nielen nové športové, zábavné a relaxačné ihrisko, ale kúpele rozšírili v januári svoje kapacity o zrekonštruovaný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander. Na východ od Vysokých Tatier je najväčším kongresovým hotelom v Prešovskom kraji, s kapacitou až 300 kongresových miest a ubytovaním v 75 luxusne zariadených izbách. V súčasnosti kúpele dokončujú prestavbu historického Hotela Alžbeta, ktorý nesie meno rakúskej cisárovnej Alžbety. Slávnostne ho otvoria 21. 08. 2016 počas ALŽBETÍNSKEHO DŇA. Areál kúpeľov je každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness SPA - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v hoteli Alexander.

Bardejovské kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok k trom najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sa hrdia tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Jeho najvzácnejšou časťou je Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Nemenej významné a zaujímavé je aj opevnenie mesta. Fortifikačný systém Bardejova patrí k najdokonalejším a najzachovalejším opevneniam miest v Európe. Ozdobou mesta je aj františkánsky kláštor s kostolom sv. Jána Krstiteľa, židovské suburbium a zrekonštruovaný park s fontánou pri hradbách na ulici Dlhý rad. Najreprezentatívnejšou akciou mesta je tradičný Bardejovský jarmok v dňoch 25. - 28. augusta 2016.  Mesto ožije netradičným ruchom obchodníkov, remeselníkov a návštevníkov 665. ročníka historického a 45. ročníka novodobého Bardejovského jarmoku. Trhovníci sa tu predstavia s už tradične rôznorodým spotrebným tovarom, občerstvením, gurmánskymi jarmočnými špecialitami, remeselníci s ukážkami svojich remesiel a nebudú chýbať aj prevádzkovatelia zábavných atrakcií a lunaparkov. Počas štyroch jarmočných dní sa trhovníci a návštevníci mesta môžu tešiť na bohatý kultúrny program všetkých hudobných žánrov a množstvo ďalších sprievodných akcií.  

V regióne „Šariš“ – Bardejov môžu návštevníci navštíviť aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských kúpeľoch, či tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry, ktorý je najstarším zariadením svojho druhu na Slovensku. V meste Bardejov je zaujímavým objektom Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove, ktorá patrí ku klenotom synagogálnej architektúry na Slovensku. V centre Bardejova je dostatok možností dobre sa najesť za prijateľné ceny. Jednou z možností je  príjemné prostredie reštaurácie - pizzerie Roland, ktorá sa nachádza v historickom jadre Bardejova na Radničnom námestí 12.

Príjemným cieľom výletov je aj Slnečný Majer – agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute (13 km od kúpeľov) a Zborov (9 km od kúpeľov) – najväčšia obec bardejovského okresu známa hradom Makovica. Priamo z Bardejovských kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník(cca 4 hod.) Nad hradným vrchom je najstaršia prírodná rezervácia v okrese so zmiešaným bukovým, hrabovým a dubovým porastom na rozlohe 24 ha. Zaujímavou architektonickou pamiatkou Zborova je aj Rákocziova kaplnka z roku 1640 v Kostole sv. Margity, vojenský cintorín z 1. sv. vojny, pamätník z 1. sv. vojny venovaný 28. pražského pluku a vojenský cintorín z 2. sv. vojny.

 
19.6.2016 | Autor: Radomír Jančošek | Tip na výlet | čítané: 2571 krát