PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/15741/ku_n3o_akustike_sa_za_tyzden_pridalo_jedenast_tisic_kamosov.html

Ku N3O Akustike sa za týždeň pridalo jedenásť tisíc kamošov

Predstavte si šarišské dievčatá v solivarskej čipke, tancujúce v rytmoch reggae muziky Boba Marleyho. Takto nejako to vyzerá, keď sa vo vašom meste rozloží prešovská partia okolo projektu N3O Akustika. Že ste niečo podobné ešte nevideli dáva táto kapela najavo už na pohľad.

Spojiť slovenskú ľudovú tradíciu s posolstvom najznámejšieho Jamajčana sa zdá byť úlohou nesplniteľnou. Avšak už päť rokov Vás táto „vychodňarska perepuťa“ presviedča o tom, že s riadnou dávkou talentu, chuti poctivo pracovať a nesmiernym umeleckým citom sa dá spojiť aj zdanlivo nespojiteľné.

Prešovskí rastamani v poslednej dobe patria medzi najskloňovanejšie pojmy súčasnej slovenskej autorskej tvorby. Do leta dvetisíc šestnásť vyrážajú s novým klipom k singlu Pridaj sa k nám a neostávajú nič dlžní svojej povesti. Chalani v ňom pred kamerou Jaroslava „Jarisa“ Vaľka roztancovali Prešov a svadobčanov ďalšieho skvelého umelca a remeselníka Šariša, umeleckého kováča Michala Kačmára.

Týždeň po svojom oficiálnom uvedení klip zbiera jeden superlatív za druhým. Pozrelo si ho už vyše jedenásťtisíc fanúšikov a ako jeho hudobná zložka, o ktorú sa postaral Róbert „Bobo“ Tkáč z košického štúdia Klaksón, aj skvelé video od dnes už istoty na poli vizuálnej práce „Jarisa, “ predstavujú našľapaný úvod letnej sezóny. Klip je zároveň prvou lastovičkou nového albumu, na ktorého materiáli partia okolo frontmana Paľa Kovaľa momentálne pracujú.

S hudobníkmi sme sa stretli na ich domovskej adrese, v ich skúšobni. Ako vnímajú prvý týždeň od uvedenia klipu oni? „Je to krásne. Tešíme sa z toho, že za tak krátku chvíľu sa naše hudobné posolstvo takto rozšírilo a šíri ďalej. Keďže sme ešte stále viac menej nováčik na scéne, nečakali sme takýto úspech, ale to nie je všetko. Naša priorita je hrať a nosiť našu hudbu priamo k ľuďom prostredníctvom koncertov“, opisuje perkusionista a Mc kapely, skvelý muzikant a showman Tomáš „Durky“ Durkáč. „Pre nás je to motivácia a už sme veľmi zvedavý ako sa ujme ten nasledujúci“, doplnil frontman a gitarista Pavol Kovaľ.

Kedy teda môžeme od akustikov čakať ďalšiu dávku pozitivizmu? „Radi by sme ďalší klip predstavili fanúšikom čo najskôr, no s termínom by sme neradi predbiehali, keďže aj Pridaj sa k nám je ešte momentálne novinka“, upresnil „Durky. Napriek tomu, že spolupracuje s inými hudobnými projektmi, často ho vídať práve po boku domácej reggae kapely. „Táto kapela je pre mňa základ, lebo sú to moji najbližší kamaráti. Hoci nespolupracujem len s N3O Akustikou, keď je možnosť, idem si vždy s chlapcami zahrať.

Že táto kapela skutočne nepatrí medzi hocaké projekty dokazuje aj ich posledná spolupráca a novinka z kuchyne skupiny. Kapela už niekoľko týždňov pilne cvičí s rapperom, spevákom a zboristom Štátneho divadla Košice Stanislavom Rusynom. Ukrajinský legionár len pridáva na exotike tejto kapely. „Hudba ľudí spája a rovnako spojila aj nás. Mne je hudba Akustiky veľmi blízka. S Paľom sme sa zoznámili ako kolegovia v divadle, skúsili sme to spolu a zdá sa, že to funguje. Aj keď sme ešte na začiatku, až sa trocha utrasie spoločná robota, myslím si, že to bude veľmi dobré. Spoločne tie veci do seba akosi zapadli“, uviedol “Stas” Rusyn.

Spoločnú premiéru si “Stas” s kapelou odbil minulý víkend v žilinskom Kolečku a najbližšie ich budete spolu môcť počuť už túto sobotu v Novom Meste nad Váhom. Okrem toho má kapela nabitý program.

Najbližšie ich môžete vidieť:
sobota, 04.06.2016
Klub za rampami, Nové mesto nad Váhom

piatok, 10.06.2016
Vzorkovna, Praha (CZ)

sobota, 11.06.2016
Cultural reggae vibez, Hořice (CZ)

piatok, 17.6.2016
Dobrý festival, Prešov

02.07.2016
Drienok 2016, Mošovce

 
3.6.2016 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 2738 krát