Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Sklad soli otvorí svoje brány

Národná kultúrna pamiatka v prešovskom Solivare po takmer tridsiatich rokoch privíta prvých návštevníkov.

Vďaka rozsiahlej rekonštrukcii, trvajúcej od roku 2014, sa Sklad soli môže znovu používať. Nebude síce slúžiť pôvodnému účelu – skladovaniu a distribúcii soli, ale tým, že sa stane ďalším využívaným objektom Slovenského technického múzea, sa z neho stáva zaujímavý funkčný priestor s mnohorakým využitím.

"Som rada, že takmer dvestoročná budova znovu ožila. Zvyšuje sa tým turistická atraktivita tohto solivarského námestia, čo má pre Prešov veľký význam, z hľadiska rozvoja turizmu, “ skonštatovala prešovská primátorka Andrea Turčanová.

V zrekonštruovanom objekte najväčšia historicky vzácna centrálna hala, z ktorej sa vychádza do jednotlivých priestorov - bývalých soľných komôr. Tie sú rozdelené na muzeálnu časť, kongresový priestor a hospodársku časť, ktorá je vyhradená pre kancelárske, stravovacie a hygienické priestory. Obnovená bola aj veža skladu, ktorej dominujú funkčné hodiny riadené rádiovým signálom a zvon, na ktorý v zbierke prispeli aj obyvatelia Solivaru.
„Chceme, aby budova slúžila predovšetkým muzeálnym účelom a stálym expozíciám, krátkodobým výstavám a zamerať sa chceme na sympóziá či konferencie väčšieho charakteru, ale aj kultúrne podujatia, keďže kapacita priestorov je 400 ľudí, “ povedal Eugen Labanič, riaditeľ Slovenského technického múzea v Košiciach, ktoré je správcom objektu.

Deň otvorených dverí
Zrekonštruovaný Sklad soli si bude môcť verejnosť prvýkrát pozrieť počas Dňa otvorených dverí v sobotu 19. marca. Okrem prehliadky objektu ľuďom ponúkne aj sprievodný program. Pre verejnosť bude pripravená prezentácia múzejných výstav vrátane profilovej výstavy STM Patróni remesiel, detské tvorivé dielne, súťaže, vystúpenia hudobných skupín a občerstvenie. Návštevníci sa okrem toho môžu aktívne zapojiť do edukačno-zábavných aktivít, súťaží, ale aj zbierky soľničiek.

„Ak návštevníci majú doma nejakú zbytočnú alebo zaujímavú soľničku a rozhodnú sa nám ju darovať, tak by sme do budúcna chceli založiť zbierku soľničiek a inštalovať ju v tomto múzeu, “ doplnil námestník STM pre marketing Ján Melich.
Deň otvorených dverí potrvá v sobotu od 10. do 17. hodiny. Od budúceho týždňa už bude objekt otvorený pre verejnosť počas návštevných hodín.

Súvisiace články
19.3.2016 Foto: Sklad soli
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK