PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/15080/vystava_predstavi_najuspesnejsie_projekty_cezhranicnej_spoluprace_psk.html

Výstava predstaví najúspešnejšie projekty cezhraničnej spolupráce PSK

výstava po Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) predstaví počas najbližších dvoch týždňov najúspešnejšie projekty v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovensko za obdobie 2007 – 2013.

Spolu 20 banerov si návštevníci môžu pozrieť od pondelka (17.8.) do piatka (21.8.) v budove Úradu PSK na Námestí mieru 2 v Prešove. Od 24. do 28. augusta bude výstava umiestnená na hrade Ľubovňa.

Na spoločnej poľsko-slovenskej hranici Prešovský samosprávny kraj v rámci Fondu mikroprojektov Programu cezhraničnej spolupráce PL-SK 2007-2013 napokon v rámci troch výziev zrealizoval 153 projektov. Ich hodnota dosiahla 5,7 milióna eur, alokácia z Európskeho fondu regionálneho rozvoja predstavovala 5,1 milióna eur. Práve tieto projekty budú na baneroch predstavené.

Predstaví sa napríklad projekt Spoločne za poznávaním voľne žijúcich zvierat, ktorý realizovali Lesy SR, Cykloturistika na severnom Spiši, na ktorom sa podieľala obec Veľká Franková. Prezentované budú aj projekty Spomienky na Slovensko – kuriérske chodníčky zo Starej Ľubovne a Kultúra ku klientom, klienti za kultúrou, ktorý implementovalo Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb v Novej Sedlici. Nebude chýbať II. etapa miniskanzenu drevených chrámov na pútnickom mieste v Ľutine, ktorá patrí medzi top projekty v Prešovskom kraji. Tento projekt realizovala Gréckokatolícka cirkev, farnosť Ľutina“, uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Putovná výstava, ktorá v uplynulých mesiacoch už prešla partnerskými regiónmi v Poľsku a v Žilinskom kraji, definitívne uzavrie programové obdobie 2007 – 2013 na slovensko-poľskom pohraničí. V programovom období 2014 – 2020 bude cezhraničnú spoluprácu zabezpečovať program Interreg VA.

Do projektov na slovensko-poľskom pohraničí bolo zapojených spolu 337 partnerov, 3475 účastníkov kurzov si zvýšilo svoju kvalifikáciu, zorganizovalo sa 1019 konferencií, školení alebo poľsko-slovenských stretnutí, bolo vydaných 65 publikácií, zriadených 26 internetových stránok a bolo vytýčených alebo označených 627 kilometrov trás pre peších turistov alebo cyklistov.

Najviac projektov bolo zameraných na cestovný ruch, ochranu životného prostredia a zážitkový turizmus v mestách a obciach a pri dôležitých pamiatkach, na náboženský turizmus, napríklad púte, športový turizmus, agroturizmus, cykloturizmus, atď. V rámci týchto projektov boli realizované aj drobné investície, ktoré prispeli k zlepšeniu infraštruktúry cestovného ruchu.

 
16.8.2015 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 3671 krát