Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Komasyntha sa predstavila v Little Jazz Cafe

Prešovská skupina Komajota využila jar vo svojej skúšobni naozaj netradične. Svoje najznámejšie skladby pretvorila do syntetickej podoby.

Hudobníci odložili bicie, basgitaru aj spevový mikrofón a vymenili ich za syntetizátory. Komasynthu predstavili v novootvorenej kaviarničke Little Jazz Cafe v rodnom Prešove. Oficiálne ho skolaudovali nielen špecifickým vystúpením, ale aj šampanským a vinylom.

Môže to znieť ako názov nového albumu. Little Jazz Cafe je však príjemným priestorom s nádychom Provensálska, kam kapela Komajota zavítala pri príležitosti oficiálneho otvorenia tejto kaviarničky. Kolaudačný akt, ktorý jej zveril Vlasto Kráľ, jeden z najskúsenejších gastro ľudí z Prešova, sa niesol v znamení šampan15ského a vinylu. Skupina oficiálne predstavila aj svoju druhú hudobnú tvár, keď vystúpila len so syntetizátormi pod názvom Komasyntha. „Je to inšpirované tým čo robíme aj nástrojmi, na ktoré hráme. Spravili sme to na štýl Kraftwerk, no nemyslíme si, že to bude produkcia, ktorá by mala mať masový úspech. Venujeme sa hlavne Komajote. Aby sme takýto koncert zopakovali, musela by prísť nová príležitosť a priestor, kam by sa to hodilo“, zhodli sa hudobníci napriek pozitívnym odozvám.

Kým Little Jazz Cafe je priestor o niekoľkých metroch štvorcových so štýlovou terasou, ľudia sa podvedome presunuli aj do uličky, ktorá k nemu vedie, vychutnávali si to a dodali tomu kozmopolitnú atmosféru. Počas večera to trefne zhrnul Martin Husovský. „Máme kam chodiť, hľadať inšpiráciu a stretávať veľmi príjemných ľudí . Chcem Little Jazz Cafe popriať, aby nás prežilo, malo klientelu, bolo v pluse, aby sme sa tu vedeli stretávať kedykoľvek a cítili sa ako doma. To je podstata priestoru a to celé spočíva v ľuďoch. Ak nebudeme pracovať, tu nás nájdete. Verím, že to všetko spôsobí tento kolaudačný večer.“ Jeho kapelový kolega Stano Čorej radšej vynechal „vtipy, ktoré môžu trvať aj pol hodinu“ a vyhlásil: „Poďme to oliať!“ Vinylovú platňu poliatú šampanským z tohto večera tak môžete nájsť aj s podpismi hudobníkov na stene v Little Jazz Cafe, na ktorého úpravách sa podieľal vo veľkej miere ich basgitarista Mišo Kráľ.

text: Edo Kopček
foto: greatmilan

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
27.6.2015 Foto: Otvorenie Little Jazz Cafe
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK