Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

FNsP chce opraviť staršiu prázdnu budovu a presunúť pacientov s rakovinou

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove dostala ešte v minulom roku na výjazdovom rokovaní vlády v Ubli prostriedky na opravu okien na takzvanej starej pôrodnici.

Nemocnica má podľa riaditeľa Radoslava Čuhu sumu 300.000 eur na účte, no stále prebieha výberové konanie na dodávateľa okien i realizátora ich výmeny. Kedy bude ukončené, zatiaľ nie je jasné.

V súčasnosti rieši nemocnica aj projektovú dokumentáciu na využitie budovy, kde kedysi bolo interné a kardiologického oddelenia. Po presťahovaní sa oddelení do novej budovy Internistického monobloku ostala budova prázdna, vedenie nemocnice však pozná jej možné využitie.

Zámerom vedenia fakultnej nemocnice je z tohto pavilónu urobiť pavilón pre onkologického pacienta. V súčasnosti pripravujeme projektovú dokumentáciu, aby sme vedeli získať výkaz a výmer a konkretizovať rekonštrukciu vo finančnom vyjadrení. Rekonštrukcia by mala byť v takom rozsahu, aby priestory spĺňali potreby onkologických pacientov. Následne sa budeme snažiť získať finančné zdroje nielen z prevádzkových následkov, ale aj kapitálové výdavky z ministerstva zdravotníctva“, uviedol riaditeľ nemocnice.

Súčasný priestor pre onkologických pacientov je podľa neho pre ich potreby nevyhovujúci, 45 lôžok by sa teda mohlo presťahovať. V minulom roku však nemocnica zaznamenala negatívny hospodársky výsledok, no bol podľa Čuhu lepší ako rok predtým. To, ako bude hospodáriť nemocnica v tomto roku a či nájde zdroje na opravu pavilónu, je zatiaľ otázne. Jasné je podľa riaditeľ zatiaľ iba to, že od začiatku roka sa zvýšili mzdy všetkých zdravotníckych pracovníkov o tri percentá, čo vyplýva z podpísania kolektívnej zmluvy. Nemocnica však stále rokuje so všetkými poisťovňami o zvýšení ich príjmov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK