PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/14595/hrad_lubovna_navstivilo_minuly_rok_vyse_145_000_navstevnikov.html

Hrad Ľubovňa navštívilo minulý rok vyše 145 000 návštevníkov

Turisti majú najväčší záujem o hrady, stredoveký Bardejov a kaštiele.

Najnavštevovanejším kultúrnym zariadením v Prešovskom samosprávnom kraji za rok 2014 bolo jednoznačne Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni. Hrad a skanzen si v minulom roku prišlo pozrieť 145 681 návštevníkov, z toho viac ako tretina z nich (52 500) pricestovala zo zahraničia. Oproti roku 2013 sa počet návštevníkov zvýšil takmer o 13 000. Podľa riaditeľa múzea Dalibora Mikulíka je to „výsledok niekoľkoročného úsilia a stále pribúdajúcich aktivít nielen počas hlavnej sezóny.“

Druhá priečka v návštevnosti patrí tradične Šarišskému múzeu v Bardejove. Päť expozícií v Bardejove a Bardejovských Kúpeľoch si v roku 2014 prišlo pozrieť 55 300 návštevníkov, o 2800 viac ako v prechádzajúcom roku. Viac ako 8 000 z nich bolo zo zahraničia. Múzeum ponúka historickú expozíciu Slobodné kráľovské mesto Bardejov, ikony, prírodovednú expozíciu a v areáli kúpeľov skanzen a národopisnú expozíciu vo vile Rákoci.

Tretiu najvyššiu návštevnosť si udržalo Múzeum v Kežmarku, ktoré spravuje druhý hrad v pôsobnosti krajskej samosprávy – Kežmarský. Múzeum v minulom roku zaevidovalo viac ako 34 000 návštevníkov, o necelú tisícku viac ako v roku 2013. Turisti zo zahraničia presiahli počet 7 000, o tisíc viac ako v roku 2013. Najväčší záujem spomedzi aktivít múzea je o tradičné letné podujatie počas festivalu Európske ľudové remeslo. Každý rok v spolupráci s experimentálnym divadlom exTeatro z Ľubice organizujú priamo v expozíciách hradu nevšedné divadelné predstavenie zamerané na postavy a udalosti z dejín hradu a mesta Kežmarok. Divadelné predstavenie má každý rok originálny scenár, ktorý spracúva vždy inú tému.

Múzeum v januári tiež zvíťazilo vo verejnom hlasovaní a získalo ocenenie najlepšie kultúrne zariadenie v Prešovskom kraji za rok 2014. „Už niekoľko rokov sa snažíme prinášať návštevníkom produkty, ktoré zaujmú a stali sme sa inšpiráciou aj pre iné múzeá. Veľký záujem verejnosti o tvorivé dielne, vyučovacie hodiny, koncerty, či rozprávky alebo Krvavé dejiny, nás posúvajú stále ďalej. Budeme sa snažiť aj v budúcnosti poskytovať návštevníkom také produkty, vďaka ktorým sa k nám budú vždy radi vracať, “ skonštatovala riaditeľka múzea Erika Cintulová.

Vihorlatské múzeum v Humennom spravuje jediný renesančný kaštieľ v Prešovskom kraji – kaštieľ Drughetovcov. Spolu so skanzenom ho v minulom roku navštívilo viac ako 29 000 turistov, o tisíc viac ako v predošlom roku. Návštevníkov zo zahraničia zaevidovali viac ako 3 300. Kaštieľ v tomto roku čaká veľká rekonštrukcia za 2,3 mil. eur. Kraj na to použije úverové zdroje od Európskej investičnej banky. Do rekonštrukcie je zaradená kompletná výmena strechy, sanácia krovu a zateplenie podkrovia, odstránenie terasy na západnej strane, obnova vonkajších fasád, komplexná výmena okien, statické zabezpečenie obvodových múrov, odvlhčenie muriva a kanalizácia, oprava mostíka pred vstupom, výmena vstupnej brány, úprava pochôdzkovej plochy balkóna na východnej strane a jej odvodnenie a obnova balustrády a podstavcov sôch pred hlavným vstupom. Podľa riaditeľa múzea Vasiľa Fediča je cieľom rekonštrukcie v rámci možností vrátiť dominante mesta pôvodný vzhľad a napraviť to, čo pokazila „veľká rekonštrukcia“ v 70. rokoch minulého storočia: „Skôr než začneme s prácami, musíme s dodávateľom dohodnúť realizačný postup. Od toho sa bude odvíjať aj to, do akej miery bude počas letnej sezóny obmedzená prevádzka kaštieľa. Určite nechceme kaštieľ pre verejnosť uzavrieť úplne, ale na druhej strane musíme dbať na bezpečnosť stavebníkov i návštevníkov, “ vysvetlil V. Fedič.

Podľa štatistiky návštevnosti si v minulom roku prišlo pozrieť Podtatranské múzeum v Poprade 14 000 návštevníkov. Múzeum je v súčasnosti celkom zatvorené kvôli komplexnej rekonštrukcii, počas ktorej bude pripravená aj špeciálna expozícia vzácneho exponátu - kniežacej hrobky. Múzeum by malo byť opätovne otvorené až koncom roka 2016.

Renesančno-barokový kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou, ktorý je sídlom Vlastivedného múzea, videlo v uplynulom roku takmer 11 000 návštevníkov. Zhodne, po 13 000 návštevníkov, zaevidovali v roku 2014 dve galérie v pôsobnosti krajskej samosprávy – Tatranská galéria v Poprade a Šarišská galéria v Prešove.

 
12.3.2015 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 1575 krát