Piatok, 03. máj 2024
Meniny má Galina | zajtra Florián

Posolstvo betlehemského svetla prinesú do Prešova skauti už tento piatok

Už tento piatok sa vo večerných hodinách v megalampáši pred konkatedrálou sv. Mikuláša opäť rozsvietilo Betlehemské svetlo, ktoré do nášho mesta prinesú slovenské skutky a skauti. Táto predvianočná tradícia - symbol šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, má na Slovensku už 25 ročnú tradíciu.

Je čarovné uvedomiť si, že všetky tieto svetielka majú svoj pôvod v tom prvom, počiatočnom, ktoré sa zažalo práve v mieste rodiska Ježiša Krista, “ uviedol Michal Chmeliar, ktorý spolu so svojimi kolegami skautmi každoročne roznášajú tento predvianočný dar do všetkých kútov Slovenska. „Svetlo pokoja a mieru z Betlehema je jednoduchým a zároveň krásnym symbolom, aby sme sa sami snažili budovať pokoj a mier v našich životoch i v našom okolí, “ dodal mladý skaut. Každé odpálenie svetielka tak podľa tradície odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla.

Kúsok z neho aj do prešovských domovov
Svetlo predstavuje symbol pokoja a spája ľudí všetkých zúčastnených krajín. „Teším sa, že s posolstvom Svetla pokoja do mnohých prešovských domácností kúsok z Betlehema a plamienkom požehná blížiace sa sviatky a naše rodiny, “ povedala primátorka Andrea Turčanová, ktorá betlehemské svetlo v centre mesta zapáli za asistencie mladých skautov.

Zapálenie megalampáša pre konkatedrálou sv. Mikuláša sa uskutoční v piatok (19. 12. 2014) po svätej omši so začiatkom o 18:00 h a ekumenickej bohoslužbe, teda približne okolo 19:00 h. Prešovčania si budú môcť svetlo odtiaľto vziať v dňoch od 23. – 24. 12. 2014 a následne, 24. 12. 2014 aj pred kostolmi na jednotlivých prešovských sídliskách. Pri doručovaní Betlehemského svetla na Slovensku sa zažínajú svetielka v jednotlivých mestách ako články reťaze, aby sa v priebehu krátkeho času vytvorila Reťaz svetla a spojila tak symbolicky celé Slovensko. Svetlo nesie nadkonfesionálne posolstvo, vychádzajúce zo základných ľudských hodnôt. Je to posolstvo pokoja, lásky, mieru, porozumenia - spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo sú bez vyznania. Svetlo pokoja chce ľudí spájať, nie rozdeľovať.

V priebehu tohto týždňa až do Štedrého dňa ho budú skauti roznášať v jednotlivých mestách a obciach do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, odpaľovali ho veriacim na predvianočných sv. omšiach a pobožnostiach alebo ho doručili k ľuďom priamo domov. Roznesú ho i do ďalších miest a okolitých dedín, ktoré nemajú vlakové spojenie, aby sa dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí. Od týchto chvíľ si ho ľudia môžu odpáliť v kostoloch a všade tam, kde ho skauti v predvianočnom čase doručia.

Súvisiace články
19.12.2014 Foto: Betlehemské svetlo v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK