Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Posolstvo betlehemského svetla prinesú do Prešova skauti už tento piatok

Už tento piatok sa vo večerných hodinách v megalampáši pred konkatedrálou sv. Mikuláša opäť rozsvietilo Betlehemské svetlo, ktoré do nášho mesta prinesú slovenské skutky a skauti. Táto predvianočná tradícia - symbol šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, má na Slovensku už 25 ročnú tradíciu.

Je čarovné uvedomiť si, že všetky tieto svetielka majú svoj pôvod v tom prvom, počiatočnom, ktoré sa zažalo práve v mieste rodiska Ježiša Krista, “ uviedol Michal Chmeliar, ktorý spolu so svojimi kolegami skautmi každoročne roznášajú tento predvianočný dar do všetkých kútov Slovenska. „Svetlo pokoja a mieru z Betlehema je jednoduchým a zároveň krásnym symbolom, aby sme sa sami snažili budovať pokoj a mier v našich životoch i v našom okolí, “ dodal mladý skaut. Každé odpálenie svetielka tak podľa tradície odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla.

Kúsok z neho aj do prešovských domovov
Svetlo predstavuje symbol pokoja a spája ľudí všetkých zúčastnených krajín. „Teším sa, že s posolstvom Svetla pokoja do mnohých prešovských domácností kúsok z Betlehema a plamienkom požehná blížiace sa sviatky a naše rodiny, “ povedala primátorka Andrea Turčanová, ktorá betlehemské svetlo v centre mesta zapáli za asistencie mladých skautov.

Zapálenie megalampáša pre konkatedrálou sv. Mikuláša sa uskutoční v piatok (19. 12. 2014) po svätej omši so začiatkom o 18:00 h a ekumenickej bohoslužbe, teda približne okolo 19:00 h. Prešovčania si budú môcť svetlo odtiaľto vziať v dňoch od 23. – 24. 12. 2014 a následne, 24. 12. 2014 aj pred kostolmi na jednotlivých prešovských sídliskách. Pri doručovaní Betlehemského svetla na Slovensku sa zažínajú svetielka v jednotlivých mestách ako články reťaze, aby sa v priebehu krátkeho času vytvorila Reťaz svetla a spojila tak symbolicky celé Slovensko. Svetlo nesie nadkonfesionálne posolstvo, vychádzajúce zo základných ľudských hodnôt. Je to posolstvo pokoja, lásky, mieru, porozumenia - spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo sú bez vyznania. Svetlo pokoja chce ľudí spájať, nie rozdeľovať.

V priebehu tohto týždňa až do Štedrého dňa ho budú skauti roznášať v jednotlivých mestách a obciach do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, odpaľovali ho veriacim na predvianočných sv. omšiach a pobožnostiach alebo ho doručili k ľuďom priamo domov. Roznesú ho i do ďalších miest a okolitých dedín, ktoré nemajú vlakové spojenie, aby sa dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí. Od týchto chvíľ si ho ľudia môžu odpáliť v kostoloch a všade tam, kde ho skauti v predvianočnom čase doručia.

Súvisiace články
19.12.2014 Foto: Betlehemské svetlo v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK