PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/14353/novinka_v_lokalite_borkut_-_naucny_chodnik.html

Novinka v lokalite Borkút - náučný chodník

Mestské lesy Prešov svojím celospoločenským významom a poslaním slúžia popri produkčnej funkcii hlavne ako zdravotná, rekreačná a športovo – oddychová oblasť pre všetkých návštevníkov nielen z okolia Prešova. Dôkazom tohto, že tento cieľ je aktívne napĺňaný je aj výstavba nového náučného chodníka.

V tomto duchu sa nesie aj vôbec prvé logo Mestských lesov mesta Prešov a výstavba nového náučného chodníka v lokalite Borkút. „Grafický znak loga podčiarkuje environmentálnu dôležitosť a zodpovednosť, s ktorou k hospodáreniu s lesným majetkom pristupujeme. Nesie v sebe pozitívny odkaz ochrany a tvorby prírodného prostredia, v ktorom nachádzajú svoj domov všetky zložky rastlinnej a živočíšnej ríše, “ vysvetlil riaditeľ TSmP, a.s. Jozef Višňovský. Ako ďalej dodal, spolu s novým logom boli vytvorené aj jednotlivé tabule náučného chodníka v lokalite Borkút, ktoré rozprávajú o „lese ako o ekosystéme“, teda priestorovo a časovo definovanom spoločenstve, ktorého dominantnou zložkou sú stromy.

V rámci tohto náučného chodníka návštevníci mestských lesov nájdu informácie o tom, Ako rastie les, v rámci ktorého tabuľa prináša informácie o snahe lesníkov, aby staré stromy v lese skôr, ako sa vyťažia, zanechali pod ochranou svojich korún množstvo malých stromčekov – semenáčikov, z ktorých neskôr vyrastie nový les.
Inštalovaná je aj tabuľa Les a voda vysvetľujúca hydrickú funkciu lesa, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie verejnoprospešné funkcie. V najširšom zmysle slova sa ňou rozumie vplyv lesa na hospodárenie s vodou, pretože lesné hospodárstvo reguluje množstvo aj kvalitu vody.

Všetky zložky rastlinnej a živočíšnej ríše je sprostredkovaný tabuľou Život v lese, ktorá definuje pojem biodiverzita, zachovanie ktorej prináša ľudskej spoločnosti nenahraditeľné hodnoty nielen ekonomického a ekologického rázu, ale je silným predpokladom zachovania života na zemi ako takého. A nakoniec bolo potrebné priniesť aj informácie o tom, čo Les ohrozuje, teda to lesné požiare, škodlivé látky a nelegálne skládky odpadu.

„Pri prechádzke lesom nech teda aj tieto tabule slúžia na poznanie Mestkých lesov, ako najcennejšieho bohatstva, ktoré ľudstvo môže trvalo a nepretržite využívať, “ dodal na záver J. Višňovský.

 
26.11.2014 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 3223 krát