Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Prednáška, ktorá otvorila cestu k študijnému pobytu v Belgicku

V roku 2013 som mal hosťovskú prednášku na medzinárodnom kongrese Českej urologickej spoločnosti v Karlových Varoch. Témou prednášky bola liečba metastázujúceho karcinómu prostaty z hľadiska nových poznatkov. V tejto súvislosti sa v poslednom čase objavilo viacero moderných spôsobov liečby. Naše pracovisko má s liečbou pacientov, ktorí trpia pokročilým štádiom karcinómu prostaty s kostnými a orgánovými metastázami v štádiu hormonálnej rezistencie značné skúsenosti.

V roku 2013 som mal hosťovskú prednášku na medzinárodnom kongrese Českej urologickej spoločnosti v Karlových Varoch. Témou prednášky bola liečba metastázujúceho karcinómu prostaty z hľadiska nových poznatkov. V tejto súvislosti sa v poslednom čase objavilo viacero moderných spôsobov liečby. Naše pracovisko má s liečbou pacientov, ktorí trpia pokročilým štádiom karcinómu prostaty s kostnými a orgánovými metastázami v štádiu hormonálnej rezistencie značné skúsenosti. Tieto skúsenosti a prehľad najnovších odporúčaní v liečbe spomínaného ochorenia som prezentoval v rámci mojej prednášky.

Samotnej príprave prednášky som venoval niekoľko mesiacov, pretože vystúpenie na takom prestížnom fóre v anglickom jazyku ma zaväzovalo k tomu, aby prednáška bola dobre pripravená. Ocenením môjho snaženia bola nielen kvalitná diskusia bezprostredne po prednáške, ale aj pozvanie na pracovný obed od prof. van Poppela, viceprezidenta Európskej urologickej spoločnosti, ktorý odborne ocenil moju prednášku a požiadal ma o kópiu prednášky. Súčasťou ocenia bola aj ponuka študijného pobytu v renomovanej belgickej nemocnici v Leuvene, kde prof. van Poppel pôsobí ako prednosta Urologickej kliniky.

Univerzitná nemocnica v Leuvene je súčasťou Katolíckej univerzity, na ktorej študuje 35 000 študentov. Samotné mesto, ktoré má nádherné historické centrum je veľké asi ako Prešov. Prítomnosť študentov a ich bicyklov je takmer na každom kroku. Počas môjho pobytu práve začínal nový akademický rok a študenti sa po dlhých prázdninových dňoch tešili zo vzájomných stretnutí vo všetkých možných priestoroch mestských reštaurácii a kaviarní. Táto veselá atmosféra vyvrcholila slávnostným verejným otvorením školského roku na najväčšom námestí. Students night trvala dlho do rána a ako som sa dozvedel obyvatelia mesta túto tradíciu (neuveriteľný hluk, spev a smiech) študentov tolerujú a tešia sa z prítomnosti študentov z celého sveta. Štúdium na všetkých fakultách prebieha v angličtine. Angličtina sa tiež používa v rámci komunikácie lekárov a personálu – napríklad ranné sedenia na Urologickej klinike s prezentáciou pacientov boli v angličtine, pretože okrem domácich lekárov sú na klinike permanentne prítomní lekári na krátkodobých a dlhodobých stážach. Počas mojej stáže bol na študijnom pobyte jeden lekár z Talianska, jedna lekárka z Holandska a dvaja lekári z Francúzska. Dokumentácia je vedená vo flámštine, ktorá je veľmi podobná holandštine. Urologická klinika v Leuvene je jedným z edukačných centier Európskej urologickej spoločnosti. Získanie takejto pozície je viazané na mimoriadne kvalitné personálne a prístrojové vybavenie. Tieto podmienky táto klinika spĺňa prítomnosťou štyroch významných univerzitných profesorov, vedeckým výskumom, publikačnou, prednáškovou aktivitou a neuveriteľným prístrojovým vybavením. Nemocnica v Leuvene je najväčšou belgickou nemocnicou, v ktorej pracuje takmer 6000 zamestnancov.

Rozsah činností Urologickej kliniky je mimoriadny. Pracovisko sa venuje onkourológii, urogynekológii, transplantáciám obličiek, detskej urológii, laparoskopickej operatíve. K dispozícii sú tiež dva robotické systémy da Vinci, jeden z nich má dvojitú konzolu, ktorá slúži na výuku operatérov. Takéto veľmi drahé zariadenie je zatiaľ jediné v Európe. Napriek tomu, že naše pracovisko sa v najbližšom čase nebude zaoberať robotickou operatívou, nedalo mi, aby som jedno dopoludnie nestrávil pri najmodernejších spôsoboch radikálnej robotickej prostatektómie, ktorá prináša pre pacientov precíznejší spôsob odstránenia karcinómu prostaty ako otvorená operácia. Pre krátkosť času som sa počas môjho pobytu sústredil hlavne na onkourologické operácie, ktorým sa v súčasnosti venujem aj na našom pracovisku. Nemocnica v Leuvene je tzv. terciárne centrum, preto sa tu operujú najťažšie prípady z celého Belgicka.

Skúsenosti operatérov sú obrovské a môj pobyt mi umožnil získať nové vedomosti, ktoré sa dajú získať len takouto cestou. Trpezlivosť a ochota personálu vysvetľovať, je neuveriteľná. Na operačných sálach pôsobí celý tím pokojným dojmom, pričom hlavné pravidlo, ukončenie celého operačného programu v rámci jedného dňa, rezultuje do situácie, že sa každý deň operuje do večera, čo pre mňa znamenalo intenzívne využitie môjho pobytu. Centrálne operačné sály, ktorých počet presahuje 30, sú napojené na rozsiahle pooperačné JIS priamo v tých istých priestoroch. Vidieť, ako tento kolos dokonale funguje, bolo pre mňa niečo podobné ako pre fanúšika hokeja, vidieť finále NHL!

Nesmierne si vážim skutočnosť, že prof. van Poppel prisľúbil svoju účasť na kongrese Slovenskej urologickej spoločnosti, ktorý sa uskutoční v júni v roku 2015 v Prešove ako súčasť osláv 60. výročia založenia Urologického oddelenia v Prešove a 10. výročia založenia Kliniky urológie FNsP J. A. Reimana Prešov.

Na záver chcem poďakovať vedeniu FNsP, ktoré mi umožnilo túto stáž absolvovať. Verím, že skúsenosti získané v rámci študijného pobytu uplatním aj na našom pracovisku. Teším sa aj z toho, že moja „ misia“ otvorila dvere aj pre mladých slovenských urológov, pre ktorých som získal prísľub na dve miesta na ročný študijný pobyt.

doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD. Primár Urologického oddelenia Prezident Slovenskej urologickej spoločnosti

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK