Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Na stredných školách v kraji klesajú počty žiakov

Stredné školy v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) zaznamenávajú dlhodobý pokles počtu žiakov. Aj tento rok očakávajú v septembri asi o 780 žiakov menej, ako sa zapísalo v školskom roku 2013/2014.

Aj preto sa školy rušia alebo spájajú, počas prázdnin museli na niektorých z nich prepustiť učiteľov i vychovávateľov.

Ak vychádzame z údajov z roku 2002, keď vznikli vyššie územné celky v súčasnej podobe, mali sme 37.000 žiakov. K 1. septembru 2014 by sme ich mali mať niečo cez 28.000. To znamená, že pokles za takmer 13 rokov je o 9000 žiakov. Predovšetkým je to tým, že populačná krivka nám z roka na rok klesá, no vznikajú aj nové súkromné stredné školy, teda aj počet žiakov na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK klesol“, povedal vedúci odboru školstva Úradu PSK Karol Lacko.

Len v meste Prešov zaznamenali stredné školy v pôsobnosti PSK minulý rok medziročný pokles o 464 žiakov. Od roku 2002 sa znížil ich počet o 1561. Podľa Lacka celkovo výrazne upadá záujem o remeselné odbory, ale aj o strojnícke, lesnícke a poľnohospodárske stredné školy.

V Sabinove a Humennom od septembra dokonca niektoré školy rušia. V Sabinove, kde vyradili zo siete Obchodnú akadémiu a Strednú odbornú školu, vzniká nový právny subjekt Spojená škola. Ďalšia zmena bude v Humennom, kde sa ruší Stredná priemyselná škola chemická a potravinárska a nástupníckou je Stredná odborná škola technická, tam sa presunú odbory zo zrušenej priemyslovky. V oboch prípadoch museli stredné školy prepustiť aj učiteľov a vychovávateľov. Spolu ide približne o 10 zamestnancov, no podľa Lacka sa ich počet môže ešte zvýšiť, pretože to závisí od toho, koľko žiakov v septembri naozaj nastúpi.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK