PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/14054/foto-presovski_amaterski_fotografi_odfotili_na_sarisskom_hrade_anjelov.html

Foto: Prešovskí amatérski fotografi odfotili na šarišskom hrade anjelov

13. augusta, v dobe kulminácie Perzeidov, sa skupina prešovských amatérskych fotografov vybrala na šarišský hrad fotografovať tento nebeský úkaz.
Anjeli (foto: Michal Figura)
Anjeli (foto: Michal Figura)

Perzeidy sú rýchle jasné meteory (do atmosféry Zeme vlietajú rýchlosťou až 59 km/s) a často za sebou zanechávajú stopu. Ich radiant (miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú) je v súhvezdí Perzea, ktorý je v čase maxima 75° nad východným obzorom.

Okamih maxima Perzeíd sa tohto roku podľa modelov očakával 13. augusta. Nočné pozorovanie však nebolo ideálne, pretože ho výrazne rušil svojim jasom Mesiac tri dni po splne, opar po letných búrkach a samozrejme svetelný smog z okolitých miest a dedín.

Fotografom sa napriek tomu podarilo vytvoriť niekoľko zaujímavých fotografií, s ktorými by sa radi podelili s čitateľmi portálu PIS.sk.
Okrem fotenia nočnej oblohy fotografi experimentovali s prisvetľovaním LED svietidlami i so zabudovanými bleskami.

Roj komárov sa usalašil nad našimi hlavami a kedže som v tom momente nič zaujímavejšie nevidel, namieril som foťák na nich. Pri bežnej expozícii bez blesku by to bol normálny záber tmavých bodiek alebo „čiarok“ na tmavomodrom pozadí a tak som ich chcel troška „zmrazit“ a preto som použil interný blesk. Pri čase 1/250 (hraničný čas na fotenie interným bleskom) som zachytil týchto presvetlených „anjelov“. Zvláštne je to, že sa komáre akosi synchronizujú a na jednej fotke letia všetky jedným smerom“, povedal nám svoje zážitky z fotenia Michal Figura, autor tejto zaujímavej fotografie.

Spoluzakladateľ fotoklubu Slavko Hudák spomenul, že fotoklub fungoval aj dávnejšie ako fotoskupina, ktorú vtedy zalozil Števo Janda. Táto skupina však zažívala útlm a Prešov nemal žiadané pravidelné fotostretnutia.
Fotografi sa stretávajú prvý piatok v mesiaci v „klubovni“ Šarišská chiža, kde si vymieňajú skúsenosti a vzájomne hodnotia, ale aj kritizujú ich fotografie.
Klub má aj facebook-ovú skupinu „Prešovskí amatérski fotografi PAF 5,6“, ktorá má už vyše 60 členov a ľudí so záujmom o fotografiu.

Autormi fotografií sú: Michal Figura, Slavko Hudák, Marek Eštočin, Peter Ilenčík, Miroslav Havrila a smARTin.

 
19.8.2014 | Autor: smARTin | Spoločnosť | čítané: 12131 krát