Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Každoročnú návštevu Ukrajiny mesto Veľký Šariš tento rok zrejme zruší

Mesto Veľký Šariš má tri partnerské obce i mestá, ktoré intenzívne spolupracujú. Každoročne sa zástupcovia týchto miest navštevujú, zúčastňujú sa na rôznych slávnostiach či prehliadkach a vymieňajú si skúsenosti.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Mesto Veľký Šariš spolupracuje s tromi partnerskými mestami z troch štátov. V Poľsku je to Grybów, v Maďarsku Nyírtelek a na Ukrajine Rakošino. Spolupráca prebieha tak, že každý rok sa stretávame v každom z týchto miest, takže každý hostí ostatných raz ročne s tým, že pripravuje zaujímavý program“, hovorí primátor Veľkého Šariša Mikuláš Drab.

Tento rok sa tradícia podľa neho asi poruší v dôsledku vojenského konfliktu na Ukrajine. Len nedávno sa totiž Šarišania vrátili z Maďarska, kde chýbal starosta Rakošina. Len počas jedného víkendu vypravil na východný front na Ukrajine podľa Draba 70 mužov. Toto a tiež finančné problémy miest i obcí spôsobili, že ich východný partner ich na návštevu tento rok nepozve.

Ukrajinci sa však chystajú v polovici septembra do Veľkého Šariša. Vedenie mesta plánuje zobrať hostí do Vysokých Tatier, no zatiaľ nevie, či na to bude mať dostatok financií. Všetko totiž zabezpečuje hostiteľské mesto. Stravu, ubytovanie i program teda bude aj v septembri platiť Veľký Šariš. Už druhý rok majú v rozpočte na tento účel 2000 eur, no tento raz to zrejme stačiť nebude. O pomoc žiadajú miestnych podnikateľov, ktorí aj v minulosti poskytli napríklad miestne špeciality, či zabezpečili prehliadku veľkošarišského pivovaru.

Na rozdiel do Veľkého Šariša, ktorý má približne 5500 obyvateľov, má stotisícový Prešov 11 partnerských miest, no spolupráca funguje len na kultúrnej či športovej úrovni. Zástupcovia miest sa navštevujú skôr zriedkavo, do Prešova výnimočne príde nejaký súbor či umelec zo zahraničia.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK