Utorok, 23. apríl 2024
Meniny má Vojtech | zajtra Juraj

Nemocnica dostala štyri prístroje na liečbu predčasne narodených detí

Perinatologické centrum Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove dostalo nové moderné prístroje na záchranu predčasne narodených detí.

Prístroje bolo možné zakúpiť vďaka výťažku z posledného ročníka Plesu v opere.

Požiadali sme o zakúpenie štyroch prístrojov. Dva budú slúžiť na neinvazívnu podporu dýchania u predčasne narodených detí a u detí so zdravotnými problémami. Jeden prístroj je komplexnejší a posledný je na liečbu žltačky u detí, ktoré to vyžadujú. Finančná hodnota týchto prístrojov je 39.871 eur a je to šestina výťažku, ktorá sa vyzbierala na plese v opere“, povedala pre TASR primárka perinatologického centra FNsP J. A. Reimana Iveta Reváková.

Prešovské perinatologické centrum – oddelenie neonatológie poskytuje diagnostickú a liečebno–preventívnu starostlivosť všetkým novorodencom do 28. dňa veku života, pri predčasne narodených deťoch do 1. mesiaca a dlhšie. Ide o nepretržitú zdravotnú starostlivosť o pacientov zo spádovej oblasti Prešovského kraja, ako aj časti Košického kraja.

Výťažok z plesu rozdelilo občianske združenie Malíček pre šesť perinatologických centier po celom Slovensku. Na každé pracovisko išlo približne 40.000 eur. Podľa zástupkyne predsedníčky OZ Malíček Márie Palenčárovej si však na každom pracovisku vybrali, aké prístroje potrebujú. Združenie pre prešovských novorodencov zároveň dodáva rôzne výrobky, ktoré vyrába, napríklad čiapky, ponožky a iné. Mamičkám predčasne narodených detí ponúkajú poradenstvo, organizujú rôzne podujatia či podporné skupiny.

V roku 2013 sa v Prešove narodilo skoro 2500 detí z toho 8 až 9 percent bolo predčasne narodených alebo detí so zdravotnými problémami, ktoré sú hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na východe Slovenska bol do roku 2010 zaznamenaný nárast predčasne narodených detí, a to až o 30 percent. Podľa primárky sa však situácia postupne stabilizuje.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK