Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

PSK podpísal memorandum o Rade partnerstva

Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) bolo dnes podpísané Memorandum o vytvorení partnerstva pre Regionálnu integrovanú územnú stratégiu PSK na roky 2014 - 2020.

Zároveň bol schválený aj štatút Rady partnerstva, ktorá bude rozhodovať v prvom kole o budúcich projektoch na tomto území.

Konkrétne je na to vyčlenených 900 miliónov eur pre všetky samosprávne kraja v rámci Regionálneho integrovaného operačného programu a jednotlivé kraje môžu čerpať financie len tak, že si vytvoria partnerstvo rôznych subjektov na svojom území. Partneri sa dohodnú na stratégii, kde špecifikujú, na čo budú financie prioritne použité. A teda povinnosťou každého kraja je mať také partnerstvo vytvorené. Na čele partnerstva bude Rada zložená zo zástupcov z rôznych subjektov, počnúc krajom, mestami a obcami, tretím sektorom. Zastúpené budú aj cirkevné inštitúcie, štátna správa ako aj zástupcovia z rôznych ministerstiev“, informoval podpredseda PSK Štefan Bieľak.

V prípade PSK je to približne 39 členov, ktorí určia, na čo pôjdu prostriedky v rámci tohto operačného programu. Pôjde o projekty v oblasti cestnej dopravy, školstva, sociálnej a zdravotníckej sféry. Pre PSK je vyčlenených približne 157 miliónov eur na 7 rokov na všetky potreby regiónu. V praxi to bude vyzerať tak, že na Radu partnerstva sa budú podávať len projektové zámery. Tá rozhodne či bude projekt podporený a až keď ho schváli, môže žiadateľ rozbehnúť finančne i časovo náročnú prípravu celého projektu, ktorý neskôr pôjde do schvaľovacieho procesu v ďalších orgánoch. Ten je však podľa Bieľaka už iba formálny. Zjednoduší sa tak tvorba projektov. Projekty sa už nebudú robiť len do zásuvky ako doteraz.

Prešovský kraj je prvý na Slovensku, ktorý má podpísané toto memorandum a na začiatku budúceho roka by kompetentní chceli začať so schvaľovaním prvých projektových zámerov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK