PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/13869/francuzsko_ma_zaujem_otvorit_bilingvalnu_sekciu_na_gymnaziu.html

Francúzsko má záujem otvoriť bilingválnu sekciu na gymnáziu

Spolupráca s departmentom Horné Pyreneje trvá už od roku 2005

O rozšírení vzájomnej spolupráce rokovali včera predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a veľvyslanec Francúzska v SR Didier Lopinot.

Spolupráca s departmenom Horné Pyreneje, ktorá sa začala ešte v roku 2005, bola doteraz zameraná predovšetkým na rozvoj turizmu. Podľa P. Chudíka majú regióny mnoho spoločného: "My máme Lomnický štít, Horné Pyreneje Pic du Midi – na oboch sú lanovky a observatóriá. Rovnako sú v našich regiónoch umiestnené aj najznámejšie pútnické miesta oboch krajín – Lurdy a Levoča". Predseda upozornil aj na myšlienku zriadiť charterovú leteckú linku medzi letiskami v Poprade a v Tarbes: "Zatiaľ zostalo len pri nápade, aj keď si myslím, že je to dobrý zámer a mohli by sme sa k nemu vrátiť", zdôraznil.

Francúzsky veľvyslanec by rád rozšíril spoluprácu aj do oblasti vzdelávania: "Máme záujem spolupracovať na vytvorení bilingválnej sekcie na jednom z prešovských gymnázií", konkretizoval. Ak by sa tento zámer začal realizovať, prvá bilingválna francúzska trieda gymnázia by mohla byť otvorená v školskom roku 2016/2017. "Vítam túto myšlienku. Bude to prínos nielen pre školy, ale predovšetkým pre študentov nášho kraja", uviedol P. Chudík.

Na Slovensku je v súčasnosti päť bilingválnych gymnázií s francúzskou sekciou.

 
23.6.2014 | Autor: Jana Fitzeková | Samospráva | čítané: 1728 krát