Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Pardubický kraji daroval Prešovskému milión korún na následky povodne

Pardubický kraj daruje Prešovskému kraju milión českých korún, teda približne 40.000 eur, na odstránenie následkov tohtoročných májových povodní.

Pardubický hejtman Martin Netolický (vľavo) a prešovský župan Peter Chudík počas návštevy Ľubovnianského hradu
Pardubický hejtman Martin Netolický (vľavo) a prešovský župan Peter Chudík počas návštevy Ľubovnianského hradu

Celkové škody povodní a mimoriadnych udalostí v máji tohto roka v kraji dosiahli 5,71 milióna eur.

Chceli by sme vám pomôcť v tejto ťažkej chvíli. Naše hospodárstvo sa začína zviechať a sme radi, že niečo také nemusíme riešiť u nás doma. Preto vám chceme pomôcť sumou jeden milión českých korún. Vieme, že to nevyrieši vaše problémy, ale je to symbolický príspevok na znak solidarity“, uviedol počas oficiálnej návštevy v piatok (6.6.) pardubický hajtman Martin Netolický.

Dodal, že tento dar musia schváliť ešte tamojší krajskí poslanci, no financie by chceli poslať čím skôr.

Predseda PSK Peter Chudík si toto gesto mimoriadne váži a zdôraznil, že ide už o tretí dar českého partnera. Peniaze budú tentoraz zrejme použité na sanáciu zosuvu na ceste III. triedy v obci Osturňa, kde prívalové dažde odplavili krajnicu a časť svahu. Tento kritický bod je podľa hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej potrebné urýchlene riešiť, inak hrozí riziko obmedzenia a výluky dopravy do časti obce.

Prvý raz český partnerský región Prešovskému kraju materiálne pomohol po vlne ničivých povodní v roku 2004. V roku 2010 po povodniach Pardubický kraj poslal finančnú pomoc vo výške 500.000 českých korún.

Pardubický kraj je najstarším medzinárodným oficiálnym partnerom Prešovského kraja. Dohodu o spolupráci podpísali zástupcovia oboch regiónov 23. októbra 2002.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK