Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

PSK dostal 267 žiadostí miest a obcí o dotáciu na kultúru a šport

O dotácie na podujatia a aktivity v oblasti športu požiadalo Prešovský samosprávny kraj (PSK) 133 miest a obcí, o finančné prostriedky na kultúru má záujem 134 miestnych samospráv.

Spolu odovzdali žiadosti o príspevky vo výške 872.000 eur. PSK však na tento účel vyčlenil 270.000 eur.

Oprávnenými žiadateľmi boli v tomto roku výlučne obce a mestá v Prešovskom kraji, pričom každý žiadateľ mohol v rámci dvoch programov – kultúra a šport, podať iba jednu žiadosť. V programe kultúra podalo projekty spolu 134 miest a obcí v objeme 363.118 eur. V programe šport to bolo len o jednu menej, no požadované príspevky dosahujú objem 509.255 eur. Žiadosťami sa bude krajský parlament zaoberať 24. júna“, informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Cieľom programu kultúra je podľa nej podporiť prípravu a organizáciu kultúrnych podujatí, zachovávať kultúrne hodnoty a udržiavať pamätihodnosti a kultúrne pamiatky na území nášho kraja. Žiadatelia mohli predložiť projekty v troch podprogramoch - obnova, rekonštrukcia a modernizácia kultúrnych pamiatok a pamätihodností a ich vybavenie hnuteľným majetkom investičného charakteru, obnova a údržba pamiatok a pamätihodností a ich vybavenie hnuteľným majetkom neinvestičného charakteru a usporiadanie kultúrnych akcií a vydanie publikácií. Najviac - 20 projektov v objeme 44.156 eur prišlo z okresu Bardejov. Nasleduje Svidnícky okres s 18 žiadosťami o 45.490 eur. Na jeden projekt pýtajú žiadatelia v priemere 2709 eur.

V programe šport je situácia iná. Žiadostí bolo síce podaných menej, avšak suma je oveľa vyššia ako na kultúru. Priemerná suma na projekt predstavuje 3267 eur. Dôvodom sú podľa Fitzekovej finančne náročnejšie investičné zámery miestnej samosprávy. Najviac požiadaviek – 22 poslali obce z okresu Prešov, a to v celkovom objeme 100.909 eur. Druhý najaktívnejší bol stropkovský okres s počtom 16 žiadostí v objeme 65.962 eur. Suverénne najmenej, po dva projekty podali obce z okresov Poprad a Medzilaborce. Aj tu je cieľom zvýšenie záujmu verejnosti o šport a tým podporiť zdravý životný štýl obyvateľov kraja.

Predpokladáme, že formálnu kontrolu a posudzovanie žiadostí ukončíme do konca mája. Žiadosťami sa bude krajský parlament zaoberať 24. júna, kedy schváli zoznam prijímateľov. Následne bude zoznam úspešných žiadateľov zverejnený na webovom sídle PSK a do konca júla budú podpísané zmluvy“, priblížil harmonogram postupu predseda PSK Peter Chudík.

Dotácie na podporu aktivít pre rôzne subjekty prideľoval Prešovský samosprávny kraj každoročne od roku 2004. V rokoch 2010 a 2011 bol grantový systém pozastavený pre nedostatok finančných prostriedkov. K výzvam sa regionálna samospráva vrátila v roku 2012.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK