Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Domaša je z pohľadu množstva vody na letnú sezónu pripravená

Kontrolný deň, zameraný na monitoring Domaše a s účasťou vodohospodárov a zástupcov Okresného úradu v Prešove, potvrdil, že z pohľadu množstva vody je táto východoslovenská nádrž pripravená na tohtoročnú letnú sezónu. Odpad, ktorý tu po intenzívnych zrážkach priplavila rieka Ondava, sa postupne darí odstraňovať.

(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Na Domaši, čo sa týka množstva vody, je, dá sa povedať, v súčasnosti ideálny stav. Jej hladina prevyšuje úroveň 160 metrov nad morom“, poznamenal pri návšteve vodnej nádrže v týchto dňoch vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove Miroslav Benko.

Z Domaše sa pre nízky stav vody, zapríčinený chýbajúcimi zrážkami, vypúšťalo od 8. marca tohto roka oproti pôvodným 4,9 kubickým metrom (m3) len 2,5 m3 vody za sekundu. Situácia sa však v uplynulých dňoch vyvinula priaznivejším smerom a Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pristúpil k zvýšeniu odtoku z nádrže. Naplneniu Domaše pomohla intenzívna zrážková činnosť z polovice mája, ktorá paradoxne na iných miestach východného Slovenska napáchala v súvislosti s povodňami rozsiahle škody.

Od mája nám, dá sa povedať, v súvislosti s Domašou počasie prialo. Na niektorých miestach je ale ešte viditeľný neporiadok, ktorý sem pripravila Ondava, či už ide o plastové fľaše, alebo konáre. Som rád, že nám, ako aj vodohospodárom, poskytujú pomocnú ruku pri upratovaní brehov nádrže aj chatári“, poznamenal Benko. Vyzdvihol tiež prácu obce Bžany, ktorá sa stará o rekreačné oblasti Valkov a Tíšava. Aj občianski aktivisti pomáhali s upratovaním Domaše v uplynulých dňoch, zorganizovali brigády na Poľanách, Dobrej a v rekreačnej oblasti Eva - Holčíkovce.

Aktuálny vodný stav na Domaši je podľa slov Romana Ivanča z košického odštepného závodu SVP dlhodobejšie udržateľný z pohľadu nárokov dovolenkárov, ako aj prevádzkovateľov rekreačných zariadení. „Urobíme všetko pre to, aby stav zostal počas leta taký, aký je.“ V súvislosti s naplaveným neporiadkom poznamenal, že ide o problém, ktorý často súvisí s čiernymi skládkami v povodiach. Domaša je však v porovnaní s inými východoslovenskými nádržami oveľa čistejšia. S odpadom zápasí dlhodobejšie napríklad Ružín, naposledy zamestnal vodohospodárov po intenzívnych dažďoch na Zemplínskej šírave.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK