Pondelok, 29. apríl 2024
Meniny má Lea | zajtra Anastázia

FHE: Europeanroller

Europeanroller je názov kapely, či skôr projektu, za ktorým stojí polovica kultovej kapely Gagas – Roland Wittner.

Názov Europeanroller je jednak slovnou hračkou (obsahujúcou, o. i. , aj Rolove meno) a tiež latinský názov spevavca (Coracias garrulus).

Spolu s multiinštrumentalistom R. Wittnerom (na snímke) tvorí Europeanroller bubeník Peter Šima (zakladateľ Chiki liki tu-a i Šarišskej nátierky), ďalším stabilným členom je Rolandov bratranec, klávesák Vlado Wittner.

Hudobne sa projekt poohybuje skôr v neprebádaných vodách. Podľa R. Wittnera nazvalo viacero muzikantov túto hudbu ako filmovú. Nevyhýba sa ani etno štýlu, jednu pieseň nahral spoločne so Šarišanom. „Do styku s ľudovou hudbou sme prišli už v Gagase, keď s nami hrala huslistka Inga. Vtedy sa ešte zdalo, že metal a folklór sa vylučujú. Postupom času som zistil, že v ľudovej hudbe je veľa nádherných melódií i slov, ktoré prežili stáročia - a prežili len preto, že v nich niečo nie - tak som si povedal, že skúsim si ten ľudovkový žáner skombinovať s mojím štýlom muziky. Dal som to dokopy, “ povedal pre Korzár R. Wittner.

Europeanroller zverejnil niekoľko skladieb na internete, momentálne pripravuje cyklus 14 zastavení. Zároveň Roli a Pipo Šima (už bez Vlada) posúvajú ďalej hudobné hranice, skúšajú nové veci v štýle trance.

Web: http://bandzone.cz/europeanroller

Z bibliografie:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7134620/roland-wittner-z-gagasu-uletel-do-neprebadanych-sfer.html

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK