PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/13714/v_presovskom_kraji_trva_treti_povodnovy_stupen_v_65_obciach_a_mestach.html

V Prešovskom kraji trvá tretí povodňový stupeň v 65 obciach a mestách

Počas minulotýždňových povodní vyhlásilo v Prešovskom kraji tretí stupeň povodňovej aktivity 84 obcí a miest. Väčšina z nich tak urobila vo štvrtok a piatok (15. a 16. 5.).
(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

V 65 obciach ho zatiaľ neznížili ani neodvolali. Tretí stupeň majú stále vyhlásený aj okresy Stará Ľubovňa a Kežmarok. Vo Vysokých Tatrách mimoriadnu situáciu dnes popoludní odvolali. Pre TASR to potvrdil vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove Miroslav Benko.

"Život sa vo Vysokých Tatrách dostáva do každodenných koľají. Na miestach, ktoré boli vo štvrtok zasiahnuté silným vetrom a intenzívnymi dažďovými prehánkami, sa pracovalo takmer nepretržite a škody sa budú odstraňovať ešte v najbližších dňoch. Zatiaľ čo minulý týždeň sme hovorili len o predbežných odhadoch škôd, dnes je už jasné, že sú reálne vyššie. „Po dôkladnom prešetrení a overení situácie môžeme konštatovať, že na mestskom majetku sa nám škody vyšplhali na 110.000 eur a občania nahlásili ďalšie vo výške 30.000 eur, “ sumarizuje primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

V Prešove je tretí stupeň znížený na aktuálny druhý a tiež tu prebieha čistenie a spočítavanie škôd. V Sabinove a vo Veľkom Šariši tretí stupeň zatiaľ neodvolali. V obidvoch mestách bojujú s následkami. V Šariši napríklad takmer zaplavilo novovybudovanú bytovku, v Sabinove bolo zaplavených niekoľko domov a vodohospodári budú musieť obnoviť asi 300 metrov brehu Torysy.

Viac vody je aj na Domaši. Podľa Benka v nedeľu (18.5.) zvýšili množstvo vypúšťanej vody, pretože prítok do nádrže je ešte stále vysoký. „K dnešnému dňu má Domaša 160,55 metra nad morom, to znamená, že od včera sa vypúšťa 4,9 kubického metra za sekundu vody. Prítok je 24,46 m3 za sekundu, “ povedal Benko.

 
19.5.2014 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 2197 krát