Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Hladina Torysy klesá, povodňové aktivity trvajú

Krízový štáb v meste Prešov, ktorý zasadal znova o 11.00 h, mimoriadnu situáciu síce neodporučil odvolať, no znížil tretí stupeň povodňovej aktivity na aktuálny druhý stupeň.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Kým o 7.00 h mala Torysa v Prešove výšku pri kulminácii 464 centimetrov, po 11.00 h jej hladina klesla o viac ako pol metra.

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, mesto v spolupráci s partnermi zabezpečuje materiálnu aj technickú pomoc obyvateľom. Hasiči poskytli veľkokapacitné čerpadlo, po poklese hladiny vody sa začala odstraňovať zvyšková voda a čistiť kanalizačná sieť.

K dispozícii sú v tomto smere aj dobrovoľní hasiči. Doteraz sa použilo 1400 vriec s kameninou a pieskom, pod Kamennou baňou bol vybudovaný ochranný val. V tejto časti došlo podľa vyjadrení odborníkov k technickému pochybeniu zo strany zhotoviteľa stavby Nábrežnej komunikácie. Ulica Budovateľská je naďalej uzavretá, rozsah zabahnenia je väčší, aj v tejto lokalite sa po poklese vody zabezpečia čistiace práce.

Mesto Prešov vyzýva svojich obyvateľov, aby sa v prípade potreby materiálnej či technickej pomoci obrátili na mestský úrad.

V Sabinove podľa primátora mesta Petra Molčana platí tretí stupeň povodňovej aktivity a výška Torysy je 241 centimetrov, každú hodinu klesá asi o 10 centimetrov. Momentálne sa monitorujú najmä škody na ulici Pod Švabľovkou, ktorá je najviac zasiahnutá povodňami. Škody mohli byť podľa primátora aj väčšie, nebyť súčinnosti viacerých zložiek a tiež pomoci väzňov.

Z dôvodu vyhlásenia tretieho stupňa povodňovej aktivity v noci na pomoc mestu Sabinov prišlo spolu 20 odsúdených. V čase o 22.00 h prvá skupina 10 odsúdených realizovala napĺňanie vriec pieskom. Tieto následne ukladali v najkritickejších miestach koryta rieky Torysa, určených krízovým štábom. Druhá skupina odsúdených v meste pracovala až do 03.05 h ráno, kedy bola pomoc mestu zo strany ústavu ukončená. Po vzájomnej komunikácii s krízovým štábom mesta Prešov bude naďalej v pohotovosti 40 odsúdených“, informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zbor väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Súvisiace články
19.5.2014 V Prešovskom kraji trvá tretí povodňový stupeň v 65 obciach a mestách 17.5.2014 Povodňová situácia v kraji sa stabilizovala 16.5.2014 Torysa sa vyliala aj medzi Lemešanmi a Drienovom 16.5.2014 Príčinou vyliatia Torysy v meste je zrejme výstavba obchvatu 16.5.2014 Foto: Situácia na vodných tokoch je kritická, Torysa sa už vylieva, mimoriadna situácia je už aj v Prešove 16.5.2014 Hasiči majú za sebou ťažkú noc, zasahovali najmä v okresoch na Spiši 15.5.2014 Tretí stupeň povodňového ohrozenia platí pre celý okres Kežmarok 15.5.2014 V Starej Ľubovni vietor strhol strechu na budove okresného riaditeľstva polície 15.5.2014 V Sabinove mobilizujú ľudí, vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity 15.5.2014 V Prešovskom kraji sú pre popadané stromy uzavreté viaceré cesty 15.5.2014 Foto: Veterná smršť v Prešove
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK