Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Príčinou vyliatia Torysy v meste je zrejme výstavba obchvatu

Po rušnej a náročnej noci sa situácia v Prešovskom kraji dostáva do normálu. V Lipanoch, Sabinove i Prešove, kde robila najväčšie problémy Torysa so svojimi prítokmi, je už situácia pomerne pokojná.

(foto: TASR)
(foto: TASR)

Voda už klesla na niektorých miestach o viac ako pol metra. Informoval o tom dnes na Okresnom úrade v Prešove minister vnútra SR Robert Kaliňák. Poukázal tiež na to, že v Prešove k vyliatiu Torysy možno vôbec nemuselo dôjsť.

V Prešove by nedošlo k vybreženiu Torysy, keby nebol vo výstavbe obchvat. Tam práve piliere mosta na druhej strane Torysy prerušili prirodzenú hrádzu a je tam vidno pomerne veľký zub, kde voda vytiekla na priemyselné podniky a na druhej strane sa to isté udialo, ale v oveľa menšom meradle, medzi rodinnými domami. V mieste, kde sa vyliala na domy, to bolo možné zasypať, teraz by malo nasledovať odčerpávanie, aby sa dostala voda z domov a záhrad preč. Na druhej strane je to nezastaviteľné, tu, dokiaľ voda neklesne, bude tiecť na podniky“, uviedol na tlačovej konferencii minister.

Aj na týchto miestach, kde vznikol veľký zub pri výstavbe piliera mosta, už voda opadla. Kaliňák nechcel robiť závery, no povedal, že Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove by to mal vyšetriť, prečo nastal problém a či sa tomu dalo predísť.

Najviac zrážok padlo podľa ministra na Orave, bolo to 135 milimetrov v priebehu jednej noci, no Orava mala tentoraz šťastie a nenastali tu problémy ako napríklad v Liptovskom Mikuláši na prvých prítokoch Váhu pri Liptovskej Mare. Následne v celej severnej časti Prešovského kraja, najmä v Kežmarku a v okolí, v Sabinove, Lipanoch a v podstate na toku Torysy. Spevnenie hrádze prebiehalo aj v Starej Ľubovni.

Situácia sa pomaly stabilizuje vo všetkých okresoch a mestách a verím, že nadránom budeme schopní už začať s odstraňovaním následkov. Nasadiť chceme čo najväčší počet dobrovoľných hasičov nielen z Prešovského, ale aj Košického kraja“, informoval minister.

Štát ma k dispozícii 900 hasičov, v zálohe má 250 dobrovoľných hasičských zborov, čo je bezmála 2000 mužov, ktorí už priebežne boli zapájaní do prác. Viac ako 36 dobrovoľných hasičských zborov nastúpilo na pomoc už počas noci v jednotlivých obciach. Škody zatiaľ neboli vyčíslené, ale sú podstatne menšie ako pred štyrmi rokmi. Strhnutá bola jedna cesta a jeden most. Kaliňák skonštatoval, že obce a mestá boli celkovo na situáciu pripravené lepšie.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
19.5.2014 V Prešovskom kraji trvá tretí povodňový stupeň v 65 obciach a mestách 17.5.2014 Povodňová situácia v kraji sa stabilizovala 16.5.2014 Hladina Torysy klesá, povodňové aktivity trvajú 16.5.2014 Torysa sa vyliala aj medzi Lemešanmi a Drienovom 16.5.2014 Foto: Situácia na vodných tokoch je kritická, Torysa sa už vylieva, mimoriadna situácia je už aj v Prešove 16.5.2014 Hasiči majú za sebou ťažkú noc, zasahovali najmä v okresoch na Spiši 15.5.2014 Tretí stupeň povodňového ohrozenia platí pre celý okres Kežmarok 15.5.2014 V Starej Ľubovni vietor strhol strechu na budove okresného riaditeľstva polície 15.5.2014 V Sabinove mobilizujú ľudí, vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity 15.5.2014 V Prešovskom kraji sú pre popadané stromy uzavreté viaceré cesty 15.5.2014 Foto: Veterná smršť v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK