PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/13695/foto-situacia_na_vodnych_tokoch_je_kriticka-_torysa_sa_uz_vylieva-_mimoriadna_situacia_je_uz_aj_v_presove.html

Foto: Situácia na vodných tokoch je kritická, Torysa sa už vylieva, mimoriadna situácia je už aj v Prešove

Situácia na vodných tokoch najmä v okresoch Prešov, Sabinov a Bardejov je kritická. Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Skičku sa v Sabinove v smere na Pečovskú Novú Ves vylieva Torysa. Kritická situácia je aj v Bardejove. Hasiči stále riešia aj popadané stromy, napríklad na Mudroňovej ulici v Prešove, kde padol stom na auto.
Hladina Torysy dnes ráno v Prešove
Hladina Torysy dnes ráno v Prešove

Stav v Sabinove je kritický aj podľa primátora mesta Petra Molčana. Na severe mesta sa už vyliali niektoré potoky na komunikácie, Torysa je na úrovni okolo 265 centimetrov a má stúpajúcu tendenciu. Na viacerých miestach dochádza k pieskovaniu brehov, jedným z kritických miest, kde sa pracuje je aj hlavný most smerom na Ražňany. V neďalekej obci Pečovská Nová Ves už evakuovali šesť rodín do komunitného centra. Cesta v Pečovskej Novej Vsi je podľa polície ešte čiastočne prejazdná, no situácia sa tu každú chvíľu mení. Vodiči by mali byť opatrní.

V obci Torysa v okrese Sabinov sa už tiež vylievajú potoky i rieka Torysa a starosta Jozef Stredina poslal auto pre lomový kameň, aby ním spevnili brehy. Platí tu rovnako ako v Sabinove tretí stupeň povodňovej aktivity.

V Prešove mala Torysa okolo 21.30 h na úrovni 274 centimetrov, pri 300 centimetroch by podľa primátora Pavla Hagyariho vyhlásili prvý stupeň povodňovej aktivity. Kulmináciu Torysy však očakávajú tesne po polnoci. Situáciu sledujú a podľa Hagyariho nie je zatiaľ potrebné vyhlasovať mimoriadny stav.

AKTUALIZOVANÉ
Dnes nadránom, približne okolo 3.00 h, v Prešove vyhlásili pre povodne mimoriadny stav. Ulice Budovateľská a Jilemnického, Pod Kamennou baňou a priľahlé ulice sú už čiastočne pod vodou. Cesty sú tam uzavreté, dopravu riadi polícia v súčinnosti s hasičmi.

Na samotnej Budovateľskej ulici približne od pekární je na ceste asi 20 centimetrov vody. Keďže ide prevažne o priemyselnú zónu, nebola potrebná evakuácia, no podľa hovorkyne mesta Veronika Kmetóny Gazdovej sa o nej uvažovalo v prípade niekoľkých domov, ktoré stoja v lokalite. Zatiaľ však nebola potrebná. Voda v Toryse mala kulminovať okolo 8.00 h.

Kritická situácia bola v noci i v Sabinove a okolí. Tam sú stále uzavreté niektoré cesty, napríklad v obci Ľutina, obmedzený prejazd je v Pečovskej Novej Vsi a Lipanoch, kde je poškodená časť vozovky 1/68.

AKTUALIZOVANÉ 17.5.2014 o 10:12
Hladina rieky nadalej klesá, aktuálne dosahuje výšku 244cm čo znamená I.stupeň povodňovej aktivity od 300cm, no vo vzťahu k povodňovej aktivite však mimoriadny stav II. stupeň naďalej trvá až do odvolania.
Aktuálne sa realizujú práce na odstránenie vzniknutých škôd ako drobné stavebné práce, vykonáva sa čistenie kanalizácií a komunikácií pod Kamennou Baňou a odstraňovanie bahenných nánosov na ulici Budovateľská.

Od vyhlásenia ma teda krízový štáb mesta Prešov pohotovosť, v prípade potreby okamžite zasadne a príjmu sa opatrenia.

Prognóza je však teraz priaznivá a situácia je nepretržite monitorovaná.

Foto: Martin Švec a Peter Ilenčík (Flashphoto)

 
16.5.2014 | Autor: TASR | Mesto Prešov | čítané: 21563 krát