Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Prešovskom kraji sú pre popadané stromy uzavreté viaceré cesty

Vietor spôsobuje problémy vo viacerých častiach Prešovského kraja.

Polámaný strom na ulici Vlada Clementisa v Prešove
Polámaný strom na ulici Vlada Clementisa v Prešove

Podľa prednostu Okresného úradu v Prešove Vladimíra Jánošíka boli v noci a dopoludnia v Prešovskom kraji poškodené strechy v Mirkovciach, Záborskom, Humennom a v Snine. Rovnako dopoludnia spadnutý strom poškodil aj trolejové vedenie na Solivarskej ulici v Prešove, no to už je opravené. Stromy však padajú na viacerých miestach.

Počas dnešného dopoludnia neboli hlásené žiadne problémy, ktoré by spôsobila veľká voda. Podľa Jánošíka padlo na území Prešovského kraja od 30 do 70 milimetrov zrážok.

Aktualizované
Padajúce stromy v Prešovskom kraji spôsobili dnes popoludní viacero dopravných obmedzení.

Čiastočne je uzavretá cesta 1/77 medzi obcami Hniezdne a Nižné Ružbachy v okrese Stará Ľubovňa, kde premávku riadi polícia a tiež časť cesty 2/537 Štrbské Pleso – Podbanské.

Cesta medzi Ruskými Pekľanmi a Obišovcami v Prešovskom okrese je uzavretá úplne. Informoval o tom Operačný odbor Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Situácia v meste Prešov je aj napriek silnému vetru a neutíchajúcemu dažďu relatívne pokojná. TASR informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová. Od rána situáciu na viacerých miestach monitorujú a reagujú aj na podnety občanov.

Evidujeme popadané konáre, menšie stromy, lístie, ktoré sa priebežne odstraňuje v rámci bežnej údržby, dodávateľské spoločnosti sú upozornené na zvýšené riziko nárazového vetra, preto sa situácia monitoruje. Pre spadnutý strom je do odvolania zatvorený Zberný dvor na Bajkalskej ul. 33. Obyvatelia môžu odpad odovzdať v zbernom dvore na Jesennej ul. 3“, uviedla hovorkyňa.

Podľa jej ďalších slov rieka Torysa prekročila zatiaľ na svojom hornom toku úroveň hladiny zodpovedajúcu I. stupňu povodňovej aktivity, ale stav sa rapídne nezvyšuje. V Prešove dosahovala hladina Torysy 172 centimetrov, na I. stupeň povodňovej aktivity je potrebných 300 centimetrov, z čoho vyplýva, že by musela stúpnuť na dvojnásobok súčasného prietoku. Mesto zatiaľ neuvažuje o vyhlásení mimoriadneho stavu, pretože situácia nie je podľa hovorkyne až taká vážna.

Súvisiace články
19.5.2014 V Prešovskom kraji trvá tretí povodňový stupeň v 65 obciach a mestách 17.5.2014 Povodňová situácia v kraji sa stabilizovala 16.5.2014 Hladina Torysy klesá, povodňové aktivity trvajú 16.5.2014 Torysa sa vyliala aj medzi Lemešanmi a Drienovom 16.5.2014 Príčinou vyliatia Torysy v meste je zrejme výstavba obchvatu 16.5.2014 Foto: Situácia na vodných tokoch je kritická, Torysa sa už vylieva, mimoriadna situácia je už aj v Prešove 16.5.2014 Hasiči majú za sebou ťažkú noc, zasahovali najmä v okresoch na Spiši 15.5.2014 Tretí stupeň povodňového ohrozenia platí pre celý okres Kežmarok 15.5.2014 V Starej Ľubovni vietor strhol strechu na budove okresného riaditeľstva polície 15.5.2014 V Sabinove mobilizujú ľudí, vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity 15.5.2014 Foto: Veterná smršť v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK