Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Kultúrne a sociálne zariadenia by chceli úľavy na dani z nehnuteľností

Kultúrne a sociálne zariadenia v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) platia ročne daň z nehnuteľností vo výške 84.434 eur.

Najviac ide do rozpočtu mesta Prešov, a to viac ako 54.000 eur. V niektorých mestách však 28 kultúrnym a 27 sociálnym zariadeniam vychádzajú v ústrety.

Najviac ústretové sú v tomto smere mestá Kežmarok a Medzilaborce, ktoré múzeám na svojom území poskytujú 100-percentnú úľavu na dani z nehnuteľností. Mesto Poprad zase kultúrnym organizáciám vyrubuje len symbolickú daň z pozemkov a od dane zo stavieb ich oslobodilo. Knižnica, múzeum, galéria a osvetové stredisko tak spolu Popradu zaplatia ročne len 850 eur. Istú úľavu, ktorú však ťažko vyčísliť, poskytuje aj mesto Stará Ľubovňa Ľubovnianskemu múzeu, ktoré zaplatí daň vo výške 3323 eur. Úľavu vo výške 30 percent poskytuje mesto Vranov nad Topľou, takže osvetové stredisko zaplatí ročne 1512 eur. Úľava sa však už netýka sociálnych zariadení“, informovala hovorkyňa predsedu PSK Veronika Fitzeková.

V Bardejove je situácia iná. Múzeum daň z nehnuteľností neplatí, knižnica platí daň vo výške 509 eur. Celková daň, ktorú mesto Bardejov získa od organizácií PSK, predstavuje ročne 5287 eur. Žiadna úľava sa netýka ani kultúrnych organizácií v Humennom. Múzeum, knižnica a osvetové stredisko zaplatia mestu na dani z nehnuteľností ročne 4590 eur, ďalších 1000 eur platí centrum sociálnych služieb. Daň vo výške 1074 eur dostáva mesto aj od Múzea v Hanušovciach nad Topľou.

Najviac daní z nehnuteľností z organizácií smeruje do rozpočtu mesta Prešov. Zo siedmich kultúrnych organizácií zaplatí Divadlo Jonáša Záborského v rámci tejto dane viac ako 23.000 eur. Nezanedbateľnú čiastku 4422 eur platí aj Krajské múzeum, v prípade Knižnice P. O. Hviezdoslava ide o sumu 3524 eur, Šarišskej galérie 2700 eur, Hvezdárne a planetária 1640 eur. Úľavy podľa Fitzekovej nemajú žiadne, platia plnú výšku ako podnikateľské subjekty. Úľavu by však tieto kultúrne stánky uvítali, pretože plnia verejnoprospešnú funkciu hlavne pre obyvateľov mesta.

Podľa poslanca Zastupiteľstva PSK a člena komisie kultúry pri zastupiteľstve Jána Vooka by to nemusela byť práve úľava, pomohlo by aj to, keby suma vo výške dane smerovala opäť do organizácie, napríklad na podporu jej aktivít. "Nemáme záujem sa tejto dane úplne zbaviť, chápeme túto povinnosť. Chceli by sme ju však využiť na podporu kultúry. Nechceme, aby mesto investovalo do cudzieho majetku. Možností je veľa. Napríklad mesto by mohlo zaviazať organizácie, aby peniaze vo výške dani z nehnuteľnosti použili na svoj rozvoj. Ak mesto daň nechce odpustiť, mohlo by napríklad poskytnúť knižnici financie na doplnenie knižničného fondu, opraviť chodník pri divadle, podporiť nový edukačný program v planetáriu či zakúpiť umelecký artefakt do galérie. V prípade ústretovosti by sme určite našli vhodný spôsob prijateľný pre všetky strany, " vysvetlil Vook.

Pokiaľ ide o správu napríklad knižníc, situácia v jednotlivých mestách Prešovského kraja je rozdielna. Vyšší územný celok prevzal do svojej pôsobnosti v roku 2002 sedem regionálnych knižníc, takže tieto mestá nemajú s financovaním knižnice žiadne starosti ani výdavky. Naopak, tie, ktorým knižnice ostali v správe, musia zafinancovať celú prevádzku knižnice. Do tejto skupiny patria napríklad Sabinov, Kežmarok, Levoča, Stropkov, Medzilaborce, Spišská Belá, Giraltovce či Hanušovce.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK