Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Na opravu Šarišského hradu dostane mesto Veľký Šariš 28.000 eur

Štvrtá etapa opráv Šarišského hradu zo zdrojov ministerstva kultúry a vďaka pracovníkom úradu práce, ktorých mzdu uhrádza ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, sa začne zrejme v júni.

(foto: TASR)
(foto: TASR)

Podľa posledných informácií už je podpísaná zmluva s ministerstvom, mali by sme dostať zhruba 28.000 eur a asi 25 pracovníkov by v tomto roku mohlo pracovať na hrade. Ak všetko pôjde dobre, budú podpísané zmluvy a urobené verejné obstarávania, s prácami by sme mohli začať 1. júna“, uviedol projektový manažér Ladislav Babuščák.

Túto sezónu sa na hrade bude pokračovať v prácach, ktoré sa začali minulý rok, avšak opravené budú aj ďalšie časti. Pracovníci by mali ukončiť rekonštrukciu delostreleckého bastiónu a prachárne, začatú ešte v minulom roku. Taktiež sa plánuje archeologický výskum medzi starou bránou a prachárňou a dokončiť kurtínu medzi baštou dva a tri.

Minulý rok na hrade pracovalo 40 pracovníkov a mesto samotné financovalo opravy vo výške asi 10.000 eur. Mesto Veľký Šariš v apríli taktiež spustilo verejnú zbierku na podporu hradu, keďže by chcelo opravy realizovať aj po skončení projektu. Zbierka by mala trvať do konca roka a samospráva potom zverejní aj to, ako vyzbierané financie použije. Peniaze je možné ukladať do pokladnice na hrade, ale aj posielať na účet zverejnený na stránke mesta.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK