Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Nezamestnaných v Prešovskom kraji je 22 percent

O 3,13 percenta poklesla miera nezamestnanosti v Prešovskom kraji ku koncu augusta v porovnaní so stavom k 31. júlu t. r. a činila 22,56 percenta. Podľa predbežných odhadov na konci ôsmeho mesiaca trinásť okresných úradov práce v Prešovskom kraji evidovalo 88 470 ľudí bez práce.

Riaditeľ Krajského úradu práce (KÚP) v Prešove Juraj Bobko 6. septembra novinárom v Prešove povedal, že pokles je v prvom rade zapríčinený vytvorením verejnoprospešných pracovných miest (VPM).

Pokles evidovali všetky okresy, najvýraznejší okres Sabinov (o 5,73 percenta) a okres Svidník (o 5,5 percenta). Podľa miery nezamestnanosti bola najhoršia situácia v okrese Vranov nad Topľou (25,54 percenta) a najlepšia v okrese Stará Ľubovňa (16,6 percenta).

Pre Prešovský kraj vyčlenil Národný úrad práce dovedna 417,462 milióna Sk na poskytnutie nenávratného príspevku na dohodnuté VPP, čo znamená, že v kraji sa môže vytvoriť 17 236 pracovných miest na obdobie od 1. augusta do 31. decembra 2000. Ku koncu augusta bolo týchto VPM vytvorených na 63 percent. J. Bobko odhadol, že celkove zvládnu túto úlohu asi na 85 percent. Konštatoval, že veľký, až presahujúci rámec vyčlenenej sumy na dohodnuté VPM sú v okresoch s malými mestami a obcami, naopak v sídlach okresov Prešov a Poprad nie je až taký záujem. Naznačil, že čoskoro sa rozhodne o presune nevyčerpaných prostriedkov od týchto okresov do iných. Napr. v okrese Stropkov z končeného počtu 448 VPM vytvorili zatiaľ 374, no je predpoklad, že tamojší okresný úrad práce podpíše dohody so zamestnávateľmi dlhodobo evidovaných nezamestnaných na celý počet, ba je záujem o ďalších 150 VPM. Podobne je to v okrese Svidník, kde už sú dohody na všetkých 794 VPM a je predpoklad vytvoriť ešte ďalších 180 VPM. Veľmi dobá situácia v tomto smere je ešte aj v okresoch Sabinov, Snina, Bardejov a Medzilaborce.

KÚP nemá veľmi negatívne poznatky z realizácie verejnoprospešných prác. Ako J. Bobko ubiedol, rozhodujou je organizačná schopnosť starostu obce. Čiastkové starosti spôsobujú zásady bezpečnosti práce, splnenie podmnienok na stravovanie pre takto zamestnaných ľudí, poskytnutie pracovných pomôcok. Verejné priestrannstvá, budovy, miestne potoky a pod sa však v obciach vďaka tejto činnosti skrášľujú.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK