Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Kraj má na dotácie pre mestá a obce pripravených 270.000 eur

Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku opäť plánuje poskytnúť dotácie na podporu rôznych aktivít v kraji.

Výzva na predkladanie žiadostí je pripravená na rokovanie Zastupiteľstva PSK 22. apríla, kedy by ju mali schváliť poslanci. Celková alokácia na výzvu dosahuje 270.000 eur, žiadať o dotáciu budú môcť len mestá a obce.

Predbežne je text výzvy uverejnený na webovej stránke kraja s podmienkou schválenia v krajskom parlamente. „Potenciálni prijímatelia sa môžu zoznámiť s podmienkami a môžu začať pracovať na žiadostiach. Pracujeme v zrýchlenom režime, aby sme to stihli v tomto roku. V apríli plánujeme schváliť výzvu, o pridelení dotácií by mali poslanci hlasovať v júni, pretože projekty musia byť ukončené do 31. októbra kvôli nášmu rozpočtu“, vysvetlil predseda PSK Peter Chudík.

V tomto roku sú pre záujemcov pripravené dva programy – Šport a Kultúra. Ich cieľom je podľa Chudíka zvýšiť záujem verejnosti o športovanie, a tým podporiť zdravý životný štýl obyvateľov kraja, a tiež podporiť prípravu a organizáciu kultúrnych podujatí, zachovávať kultúrne hodnoty a udržiavať pamätihodnosti a kultúrne pamiatky.

Ako informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, dotáciu je možné poskytnúť vo finančnom limite od 1000 do 5000 eur, maximálne však do výšky 80 percent z celkových nákladov projektu. Oprávnenými žiadateľmi sú v tomto roku výlučne obce a mestá v Prešovskom kraji, pričom každý žiadateľ môže v rámci výzvy podať iba jednu žiadosť. Podporené projekty musia byť realizované v termíne od 1. januára do 31. októbra.

Žiadosti o poskytnutie dotácie je potrebné podať najneskôr do 13. mája. Do konca mája prebehne formálna kontrola a posudzovanie žiadostí. „Príslušné odbory nášho úradu overia úplnosť predložených žiadostí o poskytnutie dotácie a splnenie podmienok výzvy. Žiadosťami sa bude krajský parlament zaoberať 24. júna, kedy schváli zoznam prijímateľov. Následne bude zoznam úspešných žiadateľov zverejnený na webovom sídle PSK a do konca júla budú podpísané zmluvy“, priblížil harmonogram postupu predseda PSK.

Dotácie na podporu aktivít pre rôzne subjekty prideľoval Prešovský samosprávny kraj každoročne od roku 2004. V rokoch 2010 a 2011 bol grantový systém pozastavený z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov. K výzvam sa regionálna samospráva vrátila v roku 2012. „Neznamená to, že by sa naša finančná situácia radikálne zmenila k lepšiemu. Cítime však veľký dopyt predovšetkým zo strany obcí na podporu drobných lokálnych aktivít. Nemajú odkiaľ získať financie, preto sme vyčlenili prostriedky z nášho rozpočtu. Považujeme to za náš príspevok k rozvoju regiónu“, konštatoval Chudík.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK