Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešovskom kraji sa vyskytlo viacero epidémii

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove zaznamenal v 13. kalendárnom týždni viacero epidémií v niektorých mestách Prešovského kraja.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Ako sa uvádza v správe RÚVZ Prešov, v obci Chminianske Jakubovany u detí žijúcich v prostredí s nízkym hygienickým štandardom sa vyskytol epidemický svrab. Z celkového počtu 1800 detí ochorelo 25, z toho jedno dieťa bolo hospitalizované na Infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana Prešov. Ochorenia sa vyskytli v spojenej škole, ktorú navštevuje 416 žiakov.

V Popradskom okrese zaznamenal RÚVZ epidémiu gastroenteritídy. Vyskytla sa u klientov a personálu zariadenia pre seniorov v Spišskom Bystrom. Od 17. do 21. marca tam ochorelo deväť klientov, traja zamestnanci a jedna príbuzná klienta. Hospitalizáciu si vyžiadalo šesť prípadov. Podobné prípady sa vyskytli aj v DSS Slnečný dom v Humennom. Ochorelo 24 klientov zariadenia a šesť zamestnancov. Rovnakú epidémiu hlási úrad aj u účastníkov celoslovenskej konferencie Učíme pre život 2014, usporiadanej v hoteli Satel v Poprade. V čase od 22. do 24. marca tam ochorelo na gastroenteritídu 43 osôb.

Vo Vranovskom okrese je problémom parotitída (mumps). V poradí siedmy prípad tu hlásia v Základnej škole v Sedliskách. Rovnaká epidémia sa vyskytla aj v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa u 32-ročnej ženy žijúcej v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Stránka RÚVZ uvádza, že tu ide celkovo o 22 prípadov, z toho 21 prípadov u osôb žijúcich v prostredí s nízkym hygienickým štandardom vo veku tri až 32 rokov a jeden prípad u učiteľky ZŠ v obci.

RÚVZ zaznamenal aj jeden prípad vírusovej hepatitídy u 4-ročného chlapca v obci Nižný Tvarožec v Bardejovskom okrese, ktorý je hospitalizovaný na Infekčnom oddelení FNsP v Prešove.

V prípade chrípkovej epidémie zaznamenal RÚVZ Prešov oproti minulému týždňu zníženie chorobnosti.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK