PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/133/podla_meciara_referendum_prezident_vypise.html

Podľa Mečiara referendum prezident vypíše

Podľa predsedu petičného výboru a lídra Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara prezident SR Rudolf Schuster vypíše referendum. Ústavné podmienky sú naplnené a ako V. Mečiar ďalej 4. septembra v Prešove vyhlásil vypísanie či nevypísanie referenda nie je otázka chcenia politikov.

Predpokladá, že referendum sa bude konať 11. alebo 18. novembra. O možnosti nevypísať referendum ani HZDS neuvažuje, pretože "my neuvažujeme negatívne, ale pozitívne, teda že prezident referendum vypíše". Referendom sa nerozhoduje o strane, o osobe, či o obsadení funkcie predsedu vlády. Odmietol výhrady kritikov referenda, že bude stať 200 miliónov Sk. "Právo občana netreba takto posudzovať," vyhlásil. Dodal, že náklady na referendum sú také, ako straty z 2-3 hodín práce súčasnej vlády.

To, či bude referendum úspešné, je dnes tak "jedna k jednej", a preto V. Mečiar považuje po vypísaní referenda za najdôležitejšie osloviť aj tých občanov, ktorí nie sú voličmi alebo sympatizanti HZDS. Hlavnou referendovou otázkou pre občana je podľa predsedu HZDS - chcete zmenu zmeny alebo sa stotožňujete s návrhom rozpočtu na rok 2001 a s výhľadom na rok 2002, teda že bude horšie. Objektívne dozreli podmienky na úspech referenda, keďže V. Mečiar si myslí, že je krízový stav v spoločnosti a že dnes má viac ako 50 percent preferencií voličov opozícia. Poznamenal, že referendum nie je o zahraničnej politike, tá zostáva nemenná.

V. Mečiar dnes celý deň absolvoval za zavretými dverami len za účasti funkcionárov celokrajskú poradu v Prešove. Informoval, že riešili tri okruhy problémov - čo treba urobiť, aby bolo referendum úspešné, ako postupovať pri príprave volieb a zaoberali sa aj záverečnou fázou transformácie HZDS na stranu, t. j registráciou členov. O zmenách, ktorými HZDS prešlo povedal, že nie sú len kozmetické, naopak obrovské, i keď naoko - keďže na čele je stále on - ako by sa nič nezmenilo.

 
5.9.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Politika | čítané: 2740 krát