Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Voľby VÚC: V PSK sa na voľbách zúčastnilo 22,13 percenta oprávnených voličov

V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) volilo v sobotu (9. 11.) vo voľbách do orgánov samosprávneho kraja 22,13 percenta oprávnených voličov.

(ilustračné foto: smARTin)
(ilustračné foto: smARTin)

Staronovým predsedom PSK sa stal Peter Chudík, ktorého volilo 53,78 percenta voličov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov krajských volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Z celkového počtu 630.452 oprávnených voličov sa volieb zúčastnilo 139.525 voličov a platných hlasov je spolu 135.819, čo predstavuje volebnú účasť 22,13 percenta“, povedal tesne po podpise zápisnice Krajskej volebnej komisie v PSK hovorca komisie Radoslav Milčo.

Ďalej uviedol, že za Petrom Chudíkom sa na druhom mieste vo voľbách na predsedu PSK umiestnil Ján Hudacký s 30,27 percentami a tretia skončila Dorota Bujňáková s 3,04 percentami. Spomedzi poslancov najviac hlasov od voličov dostal kandidát strany Smer-SD a súčasný riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura. Ten nazbieral 5940 hlasov voličov.

V ostatných okrskoch zvíťazili v Bardejove primátor mesta Boris Hanuščák, v Humennom Ivan Hopta, v Kežmarku Štefan Bieľak, v Levoči Vladimír Ledecký, v Poprade Milan Baran, v Sabinove Eduard Vokál, v Snine Nadežda Sirková, v Starej Ľubovni Peter Bizovský, vo Svidníku Peter Pilip, vo Vranove nad Topľou Ján Ragan, v Stropkove Martin Jakubov a v Medzilaborciach Adrián Kaliňák.

V krajskom parlamente bude mať 36 kresiel SMER-SD, 19 kresiel pravicová koalícia SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍD a po jednom kresle strana Úsvit a Nová väčšina - Dohoda. V parlamente PSK bude sedieť aj päť nezávislých kandidátov.

Zaujímavosťou podľa Milča je, že v každom okrsku okrem Prešovského a Popradského majú najviac kresiel poslanci Smeru. V Prešove aj v Poprade je najviac poslancov, ktorí sa dostali do parlamentu, z pravicovej koalície SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍD. V prvom prípade ich do parlamentu PSK zasadne 7 z 12 a v druhom prípade 5 z 8.

Súvisiace články
10.11.2013 Voľby VÚC: Staronovým predsedom Prešovského samosprávneho kraja je P. Chudík
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK