Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Obyvatelia Sídliska II. si neprajú navrhovanú rekonštrukciu križovatky Levočská - Obrancov mieru

Včera (7.11.) o 17. hodine sa uskutočnilo zasadnutie Výboru mestskej časti č.2 v priestoroch jedálne na ZŠ Odborárska, kde sa mali možnosť občania dozvedieť informácie týkajúce sa pripravovanej rekonštrukcie križovatky Levočská - Obrancov mieru.

Na zasadnutí boli okrem zástupcov mesta (členovia VMČ č.2: JUDr. René Pucher, Ing. Richard Drutarovský, MUDr. Miroslav Lukáč, hlavný architekt mesta Ing. arch. Vladimír Ligus) aj zástupcovia investora projektu Slovenskej správy ciest (SSC), ktorí prezentovali projekt rekonštrukcie križovatky ciest I/18 Levočská a I/68 Obrancov mieru.

Vzhľadom na to, že prestavba križovatky a jej infraštruktúra značne ovplyvní kvalitu života na Sídlisku II. , obyvatelia tejto lokality s jej rekonštrukciou nesúhlasia a obávajú sa, že úprava križovatky bude lacnejšia náhrada za diaľničný obchvat mesta a za zrušený projekt rýchlostnej cesty R4 v okolí mesta Prešov.

Obyvatelia dotknutých ulíc sa mali možnosť na verejnom zhromaždení na mestskom úrade (30.9.2013) k stavbe vyjadriť, ale účasť občanov vzhľadom na nevhodne zvolený čas tohoto zhromaždenia (o 9:00) a vzhľadom na neinformovanosť o tomto projekte, nebola vysoká. Naopak pri na včerajšom zasadnutí Výboru mestskej časti č. 2 už jedáleň ZŠ Odborárska kapacitne na množstvo prítomných občanov nestačila. Zástupcovia mesta s takou vysokou účasťou nepočítali.

Navrhovanou úpravou križovatky Levočská-Obrancov mieru by sa mal zvýšiť počet jazdných pruhov, čo bude mať za následok aj likvidáciu zelene ktorá po celej dĺžke ulice Obrancov mieru.

Obyvateľom žijúcim v tejto časti mesta sa nepozdáva aj to, že by malo dôjsť aj k zaslepeniu ulíc Urbánkova a Jazdecká. Pôvodne navrhované zaslepenie ulice Fraňa Kráľa bolo na návrh občanov zrušené.

Štátna cesta I/68 má byť o necelé dva roky presunutá zo Šafárikovej ulice, Hollého ulice a Lesíka delostrelcov do novej trasy na Levočskú, Obrancov mieru, Pod Kalváriou a Pražskú ku novovybudovanej okružnej križovatke pri bývalom ZVL, čím sa zvýši premávka najmä na uliciach Obrancov mieru a Levočská. Zároveň budú zrušené všetky priechody pre chodcov, ktoré sú na tejto križovatke.

Projekt je v mnohých ohľadoch nedokončený a stále sa vyskytuje množstvo nedoriešených problémov, kvôli ktorým stavebný úrad prerušil územné konanie.

Predložený návrh neposkytuje dostatočný podklad pre spoľahlivé posúdenie umiestnenia navrhovanej stavby v území, vplyvov na životné prostredie, z hľadiska záujmov sledovaných v územnom konaní.

Po doplnení podkladov od SSC, stavebný úrad (Mesto Prešov) po ich preštudovaní vydá územné rozhodnutie. Územné rozhodnutie podpíše primátor mesta a bude zverejnené na úradnej tabuli, ktoré bude vyvesené po dobu 15 dní a ďalších 15 dní bude prebiehať lehota na podávanie odvolaní. Odvolanie môže podať len tzv. účastník konania, takže sa zrejme petícia občanov s vyše tisíckou podpisov vôbec nebude zohľadňovať. Pritom účastníkom konania je fyzická alebo právnická osoba, ktorá je stavbou priamo dotknutá.

Po vášnivých debatách a reakciách sa občania zhodli, že spíšu všetky návrhy a pripomienky k uzemnému rozhodnutiu tejto stavby.

Prílohy
Verejná vyhláška - prerušenie územného konania 1/18 Prešov, Levočská - Obrancov mieru križovatka, most
pdf
92,2 kB
Dokumentácia k stavbe
pdf
3958,8 kB
Súvisiace články
2.9.2014 Rozhodnutie o rekonštrukcii križovatky Levočská - Obrancov mieru je právoplatné, všetky odvolania boli zamietnuté 6.3.2014 Mesto Prešov súhlasí s navrhovaným umiestnením stavby Levočská - Obrancov mieru križovatka, most 1.10.2013 Križovatku Levočská a Obrancov mieru možno budúci rok zrekonštruujú
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK