PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/12814/obyvatelia_sidliska_ii-_si_nepraju_navrhovanu_rekonstrukciu_krizovatky_levocska_-_obrancov_mieru.html

Obyvatelia Sídliska II. si neprajú navrhovanú rekonštrukciu križovatky Levočská - Obrancov mieru

Včera (7.11.) o 17. hodine sa uskutočnilo zasadnutie Výboru mestskej časti č.2 v priestoroch jedálne na ZŠ Odborárska, kde sa mali možnosť občania dozvedieť informácie týkajúce sa pripravovanej rekonštrukcie križovatky Levočská - Obrancov mieru.

Na zasadnutí boli okrem zástupcov mesta (členovia VMČ č.2: JUDr. René Pucher, Ing. Richard Drutarovský, MUDr. Miroslav Lukáč, hlavný architekt mesta Ing. arch. Vladimír Ligus) aj zástupcovia investora projektu Slovenskej správy ciest (SSC), ktorí prezentovali projekt rekonštrukcie križovatky ciest I/18 Levočská a I/68 Obrancov mieru.

Vzhľadom na to, že prestavba križovatky a jej infraštruktúra značne ovplyvní kvalitu života na Sídlisku II. , obyvatelia tejto lokality s jej rekonštrukciou nesúhlasia a obávajú sa, že úprava križovatky bude lacnejšia náhrada za diaľničný obchvat mesta a za zrušený projekt rýchlostnej cesty R4 v okolí mesta Prešov.

Obyvatelia dotknutých ulíc sa mali možnosť na verejnom zhromaždení na mestskom úrade (30.9.2013) k stavbe vyjadriť, ale účasť občanov vzhľadom na nevhodne zvolený čas tohoto zhromaždenia (o 9:00) a vzhľadom na neinformovanosť o tomto projekte, nebola vysoká. Naopak pri na včerajšom zasadnutí Výboru mestskej časti č. 2 už jedáleň ZŠ Odborárska kapacitne na množstvo prítomných občanov nestačila. Zástupcovia mesta s takou vysokou účasťou nepočítali.

Navrhovanou úpravou križovatky Levočská-Obrancov mieru by sa mal zvýšiť počet jazdných pruhov, čo bude mať za následok aj likvidáciu zelene ktorá po celej dĺžke ulice Obrancov mieru.

Obyvateľom žijúcim v tejto časti mesta sa nepozdáva aj to, že by malo dôjsť aj k zaslepeniu ulíc Urbánkova a Jazdecká. Pôvodne navrhované zaslepenie ulice Fraňa Kráľa bolo na návrh občanov zrušené.

Štátna cesta I/68 má byť o necelé dva roky presunutá zo Šafárikovej ulice, Hollého ulice a Lesíka delostrelcov do novej trasy na Levočskú, Obrancov mieru, Pod Kalváriou a Pražskú ku novovybudovanej okružnej križovatke pri bývalom ZVL, čím sa zvýši premávka najmä na uliciach Obrancov mieru a Levočská. Zároveň budú zrušené všetky priechody pre chodcov, ktoré sú na tejto križovatke.

Projekt je v mnohých ohľadoch nedokončený a stále sa vyskytuje množstvo nedoriešených problémov, kvôli ktorým stavebný úrad prerušil územné konanie.

Predložený návrh neposkytuje dostatočný podklad pre spoľahlivé posúdenie umiestnenia navrhovanej stavby v území, vplyvov na životné prostredie, z hľadiska záujmov sledovaných v územnom konaní.

Po doplnení podkladov od SSC, stavebný úrad (Mesto Prešov) po ich preštudovaní vydá územné rozhodnutie. Územné rozhodnutie podpíše primátor mesta a bude zverejnené na úradnej tabuli, ktoré bude vyvesené po dobu 15 dní a ďalších 15 dní bude prebiehať lehota na podávanie odvolaní. Odvolanie môže podať len tzv. účastník konania, takže sa zrejme petícia občanov s vyše tisíckou podpisov vôbec nebude zohľadňovať. Pritom účastníkom konania je fyzická alebo právnická osoba, ktorá je stavbou priamo dotknutá.

Po vášnivých debatách a reakciách sa občania zhodli, že spíšu všetky návrhy a pripomienky k uzemnému rozhodnutiu tejto stavby.

 

Prílohy

Verejná vyhláška - prerušenie územného konania 1/18 Prešov, Levočská - Obrancov mieru križovatka, most
pdf
92,2 kB
Dokumentácia k stavbe
pdf
3958,8 kB
8.11.2013 | Autor: Shuster | Mesto Prešov | čítané: 9730 krát