Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Kandidáti pravicovej koalície na poslancov PSK vyzývajú na čestnosť

Prešovskí kandidáti na poslancov Prešovského samosprávneho kraja za koalíciu KDH, SDKÚ-SD, Most-Híd vyzývajú svojich kolegov kandidátov, aby sa zdržali priameho alebo sprostredkovaného ponúkania úplatku či inej výhody voličom.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Poukázali na príklad volieb do krajského parlamentu pred štyrmi rokmi, kedy napríklad v obci Varhaňovce v Prešovskom okrese zaznamenali podľa nich nekalé praktiky, ktoré naznačujú aj samotné výsledky volieb.

Zo 118 kandidátov všetci okrem dvanástich vyvolených získali v priemere okolo 20-30 hlasov. Len 12 získalo od 200 do 260 hlasov. Týchto kandidátov nespájalo nič. Neboli z jednej strany ani z jednej obce, nemali rovnaký politický program, aj napriek tomu získali nepomerne veľa hlasov. Preto je namieste otázka, na základe čoho odovzdali voliči v tejto obci toľko hlasov práve týmto 12 poslancom?“ popisuje situáciu v obci Varhaňovce z roku 2009 jeden z kandidujúcich poslancov Juraj Hurný.

Doplnil, že aj preto žiadajú všetkých slušných a čestných občanov, aby v prípade, že v týchto voľbách zaznamenajú podobné konanie, to nahlásili na polícii alebo vo volebnom štábe koalície KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd.

Pripomenul tiež, že niektorým zo spomínaných 12 „vyvolených“ sa ich praktiky osvedčili a dostali sa do krajského parlamentu. A v súčasnosti kandidujú znova.

Krajský predseda strany Smer-SD Stanislav Kubánek reagoval na takého praktiky slovami, že zlodej kričí, chyťte zlodeja. „Kupovanie hlasov je dnes trestným činom a naša strana si ctí zákon. Preto takéto praktiky vylučujeme“, povedal.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK