Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Križovatku Levočská a Obrancov mieru možno budúci rok zrekonštruujú

Križovatku ulíc Levočská a Obrancov mieru v Prešove by mali zrekonštruovať. Cieľom je zvýšenie kapacity tejto križovatky, ktorá sa po dokončení Nábrežnej komunikácie stane hlavnou tepnou pre tranzitnú dopravu, prechádzajúcu cez mesto od Popradu smerom do Košíc.

(Vizualizácia križovatky Levočská a Obrancov mieru po rekonštrukcii)
(Vizualizácia križovatky Levočská a Obrancov mieru po rekonštrukcii)

Investor stavby, Slovenská spáva ciest, plánuje zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej dopravy v tomto dopravnom uzle a zvýšiť kapacitu križovatky ciest I/18 Levočská a I/68 Obrancov mier, ktorá je zatiaľ miestna komunikácia. Obyvatelia dotknutých ulíc mali včera na verejnom zhromaždení možnosť vyjadriť sa k stavbe. Mnohým sa táto stavba nepozdáva, projektanti si však stoja za svojím.

Mali by sa zväčšiť počty jazdných pruhov na ceste 1/18 v smere od Popradu na Obrancov mieru, pribudne odbočovací pruh z Levočskej doľava na Obrancov mieru, z ulice Vlada Clementisa dva pruhy na Obrancov mieru, a dva na Levočskú. Tiež prebehne rekonštrukcia mostného objektu v smere na Vranov a výstavba nového mostného objektu“, informoval riaditeľ prešovskej divízie spoločnosti Dopravoprojekt Dušan Skuban.

Podľa jeho slov pre chodcov a cyklistov prinesie rekonštrukcia novinky v tom, že na tomto úseku pribudne niekoľko nadchodov, ktoré majú uľahčiť ich prechod cez komunikácie. Podľa poslanca mestského zastupiteľstva Richarda Drutarovského však problematickou bude práve križovatka ulíc Levočská a Obrancov mieru, kde zmiznú všetky priechody pre chodcov.

Oprava križovatky sa niektorým obyvateľom, žijúcim v tejto časti mesta, nepozdáva najmä preto, že by malo dôjsť k zaslepeniu ulíc Fraňa Kráľa, Urbánkova a Jazdecká. Podľa projektantov je to však potrebné najmä preto, že predpisy umožňujú len určité množstvo križovatiek na takejto komunikácii a tiež umožňujú len isté vzdialenosti medzi týmito križovatkami. Obyvatelia sa tiež domáhajú postavenia protihlukových stien.

Každou pripomienkou sa budeme vážne zaoberať a snažiť sa čo najviac vyjsť v ústrety občanom“, povedal Skoban. Na otázku, či je niektorá pripomienka až nakoľko sporná, že by ovplyvnila uskutočnenie stavby, odpovedal, že problematické je tu železničné priecestie a ešte nemožnosť odbočenia doľava z ulice Obrancov mieru na ulicu Československej armády. Tieto problémy sa však budú snažiť vyriešiť.

Ak dostane Slovenská správa ciest stavebné povolenie, začať by sa mohlo už budúci rok. Stavať by sa malo asi rok a pol. Počas týchto mesiacov bude premávka v tejto časti Prešova značne obmedzená, obyvatelia Sídliska II sa obávajú najmä zhustenia dopravy na uliciach Fučíkova a Kollárova.

Podľa primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho bude mesto od investora požadovať, aby do stavby boli zahrnuté všetky pripomienky občanov a aby sa im vyšlo čo v najväčšej miere v ústrety.

Súvisiace články
2.9.2014 Rozhodnutie o rekonštrukcii križovatky Levočská - Obrancov mieru je právoplatné, všetky odvolania boli zamietnuté 6.3.2014 Mesto Prešov súhlasí s navrhovaným umiestnením stavby Levočská - Obrancov mieru križovatka, most 8.11.2013 Obyvatelia Sídliska II. si neprajú navrhovanú rekonštrukciu križovatky Levočská - Obrancov mieru
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK