Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Európsky deň ústneho zdravia

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 12. september za Európsky deň ústneho zdravia.

(Ilustračné foto)
(Ilustračné foto)

Ústne zdravie predstavuje zdravé zuby a okolité tkanivá, teda zuby bez zubného kazu a zdravé ďasná a parodont. Zubný kaz a ochorenie parodontu predstavujú chronické neprenostné infekčné ochorenia, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie a spôsobujú ochorenia iných orgánov ľudského tela, napr. infekcie srdca, obličiek, ale sú aj príčinou rizikovej gravidity spojenej s predčasným pôrodom a nízkou hmotnosťou novorodenca.

Neliečený zubný kaz spôsobuje bolesť a infekcie, čo môže viesť k problémom s jedením, rozprávaním, hraním a učením. Aj keď zubnému kazu je možné do veľkej miery predísť, je stále najčastejším chronickým ochorením u detí vo veku 6 – 11 rokov (25 %) a mládeže vo veku 12 až 19 rokov (59 %).

Heslom Európskeho dňa ústneho zdravia je "Ústne zdravie a tabak".

Podľa Európskej rady zubných lekárov je fajčenie zodpovedné za väčšinou ťažko liečiteľné rakovinové ochorenia v ústach a hrdle. Fajčenie spôsobuje aj iné nepríjemné príznaky ako sú napríklad:
- zlé sfarbenie zubov ,
- zvýšený vznik a hromadenie zubného povlaku a kameňa,
- úbytok čeľustnej kosti,
- biele škvrny v ústach,
- pomalé hojenie rán v ústach napríklad po vytrhnutí zuba, parodontálnom ošetrení a ústnej chirurgii.

Fajčenie cigariet spôsobuje aj vznik parodontózy – ochorenie ďasien. Začiatky parodontózy sa prejavujú ako zápal ďasien. Bez správnej a včasnej liečby ochorenia ďasien, môže zdravotný stav zubov vyústiť až k strate zubov a k poškodeniu čeľusti. Štúdie zistili, že fajčenie bolo spojené s viac ako 50 % prípadov parodontálnych ochorení.

Prestaňte fajčiť: Po prestaní fajčenia sa vznik rizika ochorenia ústnej dutiny výrazne znižuje! Desať rokov potom čo prestanete fajčiť, je vaše riziko ochorenia parodontózou podobný ako u človeka, ktorý nikdy nefajčil.

Preventívnymi opatreniami môžete docieliť znížený výskyt zubného kazu. Medzi ne patrí:
- správna hygiena ústnej dutiny,
- správna technika čistenia zubov,
- správny výber zubnej kefky a pasty,
- správna výživa,
- pravidelné preventívne prehliadky u zubného lekára.

Oddelenie podpory zdravia a výchovy ku zdraviu Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK