Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Ako sme fotili "Milky way"

11.8.2013 o 23.45 sme sadli do auta a v počte 4,5 ks sme došli na naše miesto kde sme sa rozložili a začali fotit nočnú oblohu a " Milky way "

(foto: flashphoto)
(foto: flashphoto)

Star trail, time lapse, sú slová, ktoré ľudia poznajú len z riedka aj to len tí čo sa pohybujú okolo fotografie.

Fotenie nočnej oblohy nieje ľahká vec, aby si človek osvojil nejaké tie zákonitosti je potrebné si to predom naštudovať najlepšie na internete alebo vybehnúť a fotit najlepšie s fotografom, ktorý má skúsenosti s týmto fotením. Mne sa to podarilo pred rokom kde ma moj kamarát Martin Kaluza vytiahol fotiť timelapse. Následne som si pozrel svoje nepodarky a hľadal som riešenia na zlepšenie výsledkov. Samozrejme že pár fotografií vyšlo na čo som patrične hrdý.

Nedeľa 11.8.2013 bola špeciálna v tom že pár nadšencov fotenia sadlo do auta a odšoférovalo si to asi na najtmavšie miesto v okolí Prešova aby fotili hviezdy, star trail, milky way a perzeidy.

Počasie sa celkovo v posledný deň schladilo čo bolo celkom dobre vrámci toho že prachové častice vo vzduchu klesli nižšie a tým pádom neznečisťovali expozíciu fotografií. Dosť negatívne vplývali
mračná, ktoré sa začali tvoriť v častiach, ktoré sme chceli fotografovať.

Fotilo sa pomocou základných digitálnych zrkadloviek a objektívov ako Nikon D90, D3100, D7000, kompakt, 35mm f1,8 , 50mm f1,8 , 18-55 , 18-105 , 70-200mm f2,8. Áno aj s týmito vecami sa dá celkom kvalitne nafotit nočná obloha.

Niečo k teórii fotenia:
Základom fotenia je číslo 500. Je to konštanta, ktorá sa delí ohniskovou vzdialenosťou objektívu. Výsledne číslo je limitný čas pri ktorom pri danom ohnisku objektívu dôjde k rotácii zeme a tým pádom hviezdy začínajú byť rozmazané.

Ak používame objektív 18mm : 500/18*1,5= 18,5 . To znamená že čas uzávierky by nemal byť dlhší ako 18,5 sekund, po tomto čase nasleduje posuv hviezd a začíname fotiť " Star trail ". Hodnota 1.5 pri výpočte je CROP faktor výrobcu fotoaparátov, Nikon ma 1,5 a Canon 1,6.

Verím že sa Vám fotografie budú páčiť a aj sami si odskúšate fotenie nočnej oblohy.

Pripájam pár fotiek z nočného fotenia.

Súvisiace články
19.8.2014 Foto: Prešovskí amatérski fotografi odfotili na šarišskom hrade anjelov
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK