PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/123/slovo_clenov_rozdelilo_klub_kdh.html

Slovo "členov" rozdelilo klub KDH

Jedno slovo - členov - má rozlišovať dva poslanecké kluby Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v prešovskom mestskom parlamente. Vytvorenie druhého, 12-členného, práve s týmto slovným doplnkom potvrdil primátor Prešova Juraj Kopčák, ktorému predsedníčka nového zoskupenia Katarína Ďurčanská poskytla v 35. týždni oznámenie o jeho vytvorení. Došlo k nemu vraj na zasadaní ešte vo štvrtok 17. augusta.

Podľa viacerých ohlasov v regionálnej tlači, ale i vyjadrení viacerých poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove, chlieb sa bude lámať na najbližšom zasadnutí parlamentu. Jeho termín pravdepodobne v septembri t. r. primátor Kopčák ešte nestanovil. Pôjde o to, či poslanecký klub "členov" KDH bude hlasovať spolu s členmi poslaneckého klubu Strany demokratickej ľavice (SDĽ), a teda riskovať "imidž". K. Ďurčanská i predseda ešte celistvého poslaneckého klubu KDH František Gerlašinský, ktorý odišiel do "nového", sa však už vyjadrili, že budú ostrejšie sledovať chod radnice a prácu primátora.

V 51-člennom MsZ v Prešove po komunálnych voľbách vznikli len dva poslanecké kluby (na jeho vytvorenie zákon stanovuje minimálny počet 5 poslancov) - 28-členný KDH a 19-členný SDĽ, jeden poslanec za HZDS a jeden nezávislý zostali "nezaradení", poslanec zvolený za Stranu občianskeho porozumenia sa pridal ku klubu SDĽ a poslanec zvolený za Demokratickú stranu ku klubu KDH. Potom čo sa zakladateľ KDH v Prešove Juraj Kopčák stal jedným z prvých jedenástich signatárov Strany demokratickej a kresťanskej únie, vyvolalo to u ortodoxnejšej časti poslaneckého klubu KDH nevôľu. Tá po niekoľkých mesiacoch vyvrcholila takýmto verejným vystúpením a vytvorením klubu "členov" KDH. Tí členovia KDH, ktorí prešli do SDKÚ zostávajú v prvom klube KDH a podľa jeho člena viceprimátora Prešova Štefana Kužmu nemienia zmeniť názov. Dovedna 18 budú tvoriť po klube SDĽ tak druhý najsilnejší klub.

Trenice medzi KDH a SDKÚ sa v podmienkach prešovskej samosprávy prejavili už napr. snahou o odvolanie náčelníčky mestskej polície, verejným záujmom o kreslo viceprimátora, ktoré doteraz od volieb zaujíma Š. Kužma, sporom o financovanie Spravbytu, a. s., v ktorej je väčšinovým akcionárom mesto Prešov.

 
27.8.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Politika | čítané: 3984 krát