PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/11739/svetovy_den_zdravia.html

Svetový deň zdravia

Každoročne Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlasuje 7. apríl za Svetový deň zdravia.
(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Tento rok je ústrednou témou vysoký krvný tlak a hlavným mottom kampane: \"Kontroluj svoj tlak krvi\".

Vysoký krvný tlak často vzniká bez akýchkoľvek príznakov. Mnoho ľudí má zvýšené hodnoty tlaku krvi dlhé roky a vôbec o tom nevie a neužíva ani adekvátnu liečbu. Rizikovými faktormi pre vznik hypertenzie sú obezita, zvýšený príjem soli v strave, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity a nadmerný stres.

Vysoký krvný tlak, ktorý nie je správne liečený môže viesť k vzniku ischemickej choroby srdca, srdcovému zlyhaniu alebo k mozgovej porážke. Na redukciu zvýšeného tlaku krvi sú efektívne také zmeny životného štýlu ako je ukončenie fajčenia, zníženie stresu, obmedzenie nadmernej konzumácie alkoholu, zmeny v stravovacích zvyklostiach, redukcia telesnej hmotnosti a pravidelná fyzická aktivita.

Optimálny TK: systolický (horný) < 120 mmHg a diastolický (dolný) < 80 mmHg ▪

Pri tejto príležitosti sa dňa 5.4. 2013 v čase od 8.00 hod. do 12.00 hod. uskutoční v Poradni zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove Deň otvorených dverí pre širokú verejnosť.

Záujemcovia o biochemické vyšetrenie (zistenie hodnôt cholesterolu, cukru, tukov v krvi), zmeranie tlaku krvi, zistenie BMI a u fajčiarov aj hodnoty CO a % COHb, sa môžu v termíne od 25. 3. 2013 do 4. 4. 2013 objednať osobne alebo na telefónnom čísle Poradne zdravia 051/7580333.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove oddelenie podpory zdravia a výchovy ku zdraviu.

Redakciu informovala Mgr. A. Halkova.

 
22.3.2013 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 2462 krát