PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/11397/vo_fakultnej_nemocnici_vlani_osetrili_celkom_317-995_pacientov.html

Vo fakultnej nemocnici vlani ošetrili celkom 317.995 pacientov

Hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková informovala, že podľa štatistických záznamov na oddeleniach hospitalizovali 46.815 ľudí a počet ambulantných návštev sa vyšplhal až na 1.566.848.
(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

"V nemocnici vlani vykonali 12.687 operačných zákrokov. Najviac operačných výkonov sa realizovalo na oddelení chirurgie, ďalej nasledovalo urologické oddelenie, traumatológia, ortopédia, gynekologicko-pôrodnícke a ušno-nosno-krčné oddelenia", spresnila hovorkyňa.

Doplnila, že na klinike gynekológie a pôrodníctva sa vlani narodilo 2547 detí, z toho 1305 chlapcov a 1242 dievčat. Uplynulý rok bol v prešovskej nemocnici bohatý aj na pôrody dvojčiat, ktorých sa tu narodilo až 59, okrem toho sa narodili sa aj trojčatá.

Nemocnica v minulom roku zorganizovala, prípadne sa spolupodieľala na realizácii niekoľkých odborných podujatí. V apríli sa uskutočnila celoslovenská konferencia sestier – V. Slovenský chirurgický deň. Pri príležitosti Európskeho dňa melanómu lekári v ambulancii Dermatovenerologického oddelenia vyšetrili 52 pacientov.

Začiatkom júna sa šiestykrát FNsP podieľala na organizovaní tradičného podujatia v centre Prešova s názvom Deň záchrany života. V tom istom mesiaci gynekológovia z prešovskej nemocnice mali možnosť operovať pomocou moderného prístroja, ktorý umožňuje reálny trojrozmerný pohľad pri laparoskopickom operačnom zákroku.

Koncom septembra sa konal 59. národný kongres Slovenskej spoločnosti pre otorinolaryngológiu a chirurgiu hlavy a krku a 40. Reimanove dni. Začiatkom októbra sa v Prešove uskutočnila 12. celoslovenská konferencia sestier, ktoré pracujú na operačných sálach, na ktorej sa zúčastnilo okolo 200 zdravotníkov. V decembri vo fakultnej nemocnici privítali účastníkov 14. Prešovského pediatrického dňa.

Hovorkyňa dodala, že množstvo odborných podujatí pripravujú aj v roku 2013. Najočakávanejšou udalosťou tohto roka, ktorá má výrazne ovplyvniť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti a skvalitniť podmienky pre pacientov i zdravotníckych pracovníkov, je ukončenie výstavby internistického monobloku. Ten by sa mal začať kompletne využívať najneskôr v máji tohto roka.

 
17.1.2013 | Autor: TASR | Zdravotníctvo | čítané: 2033 krát