Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Z programu primátora

V stredu 16. 8. 2000 o 15.00 hod. sa s iniciatívy primátora mesta Ing. Juraj Kopčáka stretli na prešovskej radnici primátori Veľkého Šariša, Sabinova, Lipian, Stropkova a Vranova, aby ešte raz prediskutovali pripravovaný "košický" projekt, vymenili si skúsenosti a prijali stanovisko ku projektu, podľa ktorého by malo vzniknúť štrnásť vodárenských systémov (spoločnosti) v jednotlivých regiónoch.

Prešov by sa mal podľa neho dostať do štrnásteho, jedného z najväčších, so sídlom v Košiciach. Tvorilo by ho dovedna štrnásť okresov (Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Snina, Humenné, Vranov, Sabinov, Prešov, Košice-mesto, Košice-okolie, Trebišov, Michalovce a Sobrance). K takémuto obrovskému kolosu mesto Prešov z viacerých aspektov (technologický, ekonomický, rozhodovací, existencia vlastného zdroja vody v regióne, kvalita poskytovaných služieb, budúcnosť investícií a pod.) nie je vôbec naklonené a podľa slov primátora Ing. Juraja Kopčáka nikdy nedá zelenú. Jednoznačne sa prikláňa za menšie vodárenské systémy.

K stretnutiu primátorov na prešovskej radnici J. Kopčák povedal: "Chcel som poznať názory kolegov z ostatných miest, aby sa vyjadrili či už kladne alebo záporne. Som preto rád, že sme našli spoločnú reč a povedali "nie" navrhovanej spoločnosti so sídlom v Košiciach. Pošlem teda negatívne stanovisko, samozrejme s našimi argumentami a novými návrhmi".

Šesťdesiat dní by mali trvať rekonštrukčné práce na objekte Františkánske schodisko, ktoré budú mesto stáť takmer milión korún. Ide o veľmi frekventovaný peší ťah z centra šarišskej metropoly do jej ostatných rušných častí, ktorý denne využívajú stovky občanov. Pomaly sa končia dovolenky, blíži sa nový školský rok, takže táto stavba sa dostáva stále viac na program dňa. S postupom prác a plnením harmonogramu sa preto 16. 8. 2000 prišiel oboznámiť aj primátor mesta Prešov Ing. Juraj Kopčák. Stretol sa s pamiatkármi, no predovšetkým so zástupcami dodávateľa zo Stavby, v. d. a jeho subdodávateľom na kamenné prvky ISLOM, spol. s r. o. Maglovec vo Vyšnej Šebastovej, aby sa priamo na tvári miesta presvedčil, či hraničný termín, 24. september, kedy by malo byť Františkánske schodisko odovzdané do používania, nie je ohrozený.

"Teší ma, že moje indície, že rekonštrukcia pokračuje pomaly, sa nenaplnili. Ale naopak. Stavbári ma tiež ubezpečili, že všetko ide podľa plánu, i keď sa vyskytli aj problémy. Na mysli mám najmä pôvodné predstavy projektanta. Až potom, keď sa dali dole omietky z hradieb a zbúrali samotné schody, zistili sme, že sa to dalo robiť aj elegantnejšie, preto sa projekt modifikoval. Snažili sme sa tiež využiť aj pôvodný materiál, pokiaľ sa, pochopiteľne, dal. Inak budú použité nové kamenné prvky, ktoré sa ručne opracúvajú v kameňolome Maglovec. Dohodli sme sa, že v pondelok spravíme inventúru, ktorá nám ukáže i to, či na stavbu bude stačiť plánovaný necelý milión korún z mestskej kasy," zneli optimisticky hodnotiace slová Ing. Juraja Kopčáka.

V piatok (18. 8. 2000) popoludní slávnostne otvorili v Košiciach Generálny konzulát Maďarskej republiky za účasti predsedov vlád Maďarska a Slovenska Viktora Orbána a Mikuláša Dzurindu. Na tejto významnej udalosti, za prítomnosti ďalších vysokých predstaviteľov politického, spoločenského a kultúrneho života, nechýbal ani primátor mesta Prešov Ing. Juraj Kopčák.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK