Nedeľa, 16. jún 2024
Meniny má Blanka, Bianka | zajtra Adolf

Poškodenú časť mosta sa podarilo na druhý pokus zbúrať odstrelom

Poškodenú časť diaľničného mosta vo výstavbe pri Iliašovciach v okrese Spišská Nová Ves sa na druhý pokus podarilo odstrelom zbúrať. Prvýkrát most výbuchu odolal.

(foto: TASR)
(foto: TASR)

Rozostavanú časť mosta sa pokúsili odstreliť už 13. novembra. „Vrchná časť sa nadvihla, ale nespadlo to, a všetko ostalo na pôvodnom mieste. Bola to dosť silná rana“, objasnil vtedy pre TASR svedok odstrelu. Hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa pripomenul, že pri odstraňovaní sa dbá na to, aby sa čo najmenej poškodili tie časti stavby, ktoré pôvodná nehoda nepoškodila. Nesmie tiež dôjsť k znehodnoteniu dôkazového materiálu.

Rozostavaný most sa zrútil v piatok 2. novembra a vyžiadal si smrť štyroch ľudí.

Na druhý pokus sa dnes robotníkom podarilo odstrelom zbúrať poškodenú časť diaľničného mosta vo výstavbe pri obci Iliašovce, okres Spišská Nová Ves. Majiteľ firmy Matrix Slovakia s. r. o. , ktorá zabezpečovala odstrel, sa pre médiá príliš vyjadrovať nechcel. Po úspešnom zrútení mosta len konštatoval, že „vyjadrovať sa k tomu bude ministerstvo“, uviedol Miroslav Witkovský.

Na otázku, koľko trhaviny pri odstrele použili, odpovedal, že „dosť na to, aby to dnes bolo spravené“. Podľa neho si proces zrútenia mosta vyžiadal svoju postupnosť. „Oficiálne stanovisko vydá ministerstvo dopravy, my sa k tomu viac vyjadrovať nebudeme“, uzavrel Witkovský.

Prvýkrát sa firma pokúsila most zrútiť odstrelom ešte v utorok (13. 11.), čo sa nepodarilo. „Odstrel organizovaný zhotoviteľom bol naplánovaný v spolupráci s vyšetrovateľom tak, aby nedošlo k znehodnoteniu dôkazového materiálu“, uviedol vtedy pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. K ďalšiemu pokusu pri tom malo dôjsť už v stredu (14. 11.), avšak odstrel sa odložil na dnes na 11. hodinu kvôli dodatočným technickým požiadavkám na uloženie náloží z pohľadu bezpečnosti.

K pádu diaľničného mosta vo výstavbe došlo 2. novembra krátko pred 15.00 h. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, jeden zomrel pri prevoze do nemocnice a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici. Štrnásť zranených robotníkov hospitalizovali v nemocniciach v Levoči, Poprade, Prešove a Spišskej Novej Vsi.

Súvisiace články
13.11.2012 Z nemocnice prepustili ďalšieho robotníka, jeden ostáva... 8.11.2012 Kritická podperná konštrukcia sa zrúti riadeným odstrelom 8.11.2012 Z levočskej nemocnice prepustili ďalšieho z robotníkov zranených pri páde mosta 6.11.2012 Zdravotný stav robotníka sa zlepšil, odpojili ho od umelej ventilácie 5.11.2012 Zranení robotníci sú po páde mosta v stabilizovanom stave 4.11.2012 Ťažko zranený zo zrúteného diaľničného mosta je už pri vedomí 2.11.2012 Pád mosta si vyžiadal troch mŕtvych a 15 zranených 2.11.2012 V Kurimanoch sa zrútil betónový most, najmenej jeden mŕtvy
Mohlo by Vás zaujímať
Dôjde k uzávierke Vajanského a čiastočnej uzávierke Lesíku delostrelcov
Z dôvodu odstránenia havarijného stavu kanalizácie na uliciach Lesík delostrelcov a Vajanského dôjde od 4. 6. 2024 (od 8:00 hod.) do 30. 6. 2024 k celkovej uzávierke Vajanského ulice a čiastočnej uzávierke na ulici Lesík delostrelcov.
Na cestách pribudnú od 27.5. dve obmedzenia
Prešovčania sa musia od pondelka 27. mája 2024 pripraviť na dve dočasné obmedzenia. Jedno pribudne na Levočskej ulici a práce obmedzia dopravu aj na ulici Zborovská.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK